Από τα βασικά επιχειρήματα του νομοθέτη υπέρ του νέου κληρονομικού δικαίου είναι ότι επιχειρείται «εκσυγχρονισμός» της αντιμετώπισης των χρεωμένων κληρονομιών μέσω της δικαστικής εκκαθάρισης.
Στην πραγματικότητα όμως, η ανάγνωση των νέων άρθρων 1893 επ. ΑΚ (νέα αρίθμηση 1913 επ.) αποκαλύπτει ένα σύστημα:
Ουσιαστικά, ο κληρονόμος που θέλει να προστατευθεί από προσωπική ευθύνη για τα χρέη του θανόντος καλείται να εισέλθει σε μία πολυετή ημι-πτωχευτική διαδικασία, η οποία δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί λειτουργική για την ελληνική δικαστηριακή πραγματικότητα.
Συνοπτικά
Η νέα ρύθμιση για τη δικαστική εκκαθάριση κληρονομίας επιχειρεί να παρουσιάσει μία πιο οργανωμένη διαδικασία διαχείρισης χρεωμένων κληρονομιών. Στην πράξη όμως, εισάγει μία πολυετή και έντονα δικαστικοποιημένη διαδικασία, με συνεχή ανάγκη δικαστικών εγκρίσεων, διορισμό εκκαθαριστή και αυξημένο κόστος για τον κληρονόμο. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι ο διαχωρισμός της κληρονομιαίας περιουσίας από την προσωπική περιουσία του κληρονόμου δεν επέρχεται αυτόματα, αλλά μόνο μετά από δικαστική απόφαση εκκαθάρισης. Επιπλέον, η διαδικασία δεν απαλλάσσει αυτομάτως τον κληρονόμο από προσωπική ευθύνη, εάν δεν έχει προηγηθεί αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής.
Μέχρι σήμερα η βασική πρακτική προστασίας του κληρονόμου ήταν:
Η δικαστική εκκαθάριση υπήρχε ήδη στον ΑΚ, αλλά παρέμενε στην πράξη περιορισμένης εφαρμογής.
Ο λόγος ήταν προφανής:
η διαδικασία ήταν ήδη αργή, σύνθετη και έντονα δικονομική.
Αντί λοιπόν να απλοποιηθεί ουσιαστικά, το νέο δίκαιο επεκτείνει και ενισχύει ακόμη περισσότερο τον δικαστικό χαρακτήρα της διαδικασίας.
Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο που ο μέσος πολίτης αγνοεί.
Ο διαχωρισμός:
Το νέο άρθρο 1894 ΑΚ προβλέπει ότι:
«Από τη δημοσίευση της ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ που διατάσσει την εκκαθάριση, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της κληρονομίας αποχωρίζονται αυτοδικαίως από την περιουσία του κληρονόμου και αποτελούν χωριστή ομάδα που διοικείται από τον εκκαθαριστή».
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι:
μέχρι να υπάρξει δικαστική απόφαση εκκαθάρισης, ο κληρονόμος εξακολουθεί να βρίσκεται εκτεθειμένος.
Άρα ο περίφημος «διαχωρισμός των χρεών» δεν είναι αυτόματος μηχανισμός προστασίας, αλλά αποτέλεσμα ειδικής δικαστικής διαδικασίας.
Οι αποποιήσεις που γινόταν στη Γραμματεία του δικαστηρίου μετατρέπονται σε αιτήσεις δικαστικής εκκαθάρισης από δικαστή.
Το νέο άρθρο 1913 προβλέπει ότι:
η εκκαθάριση διατάσσεται από το δικαστήριο μετά από αίτηση δανειστή της κληρονομίας.
Παράλληλα:
Ο κληρονόμος που θέλει να προστατευθεί:
Και όχι μόνο σε μία.
Η διαδικασία δημιουργεί:
Μετά τη δικαστική απόφαση, ο εκκαθαριστής διοικεί ολόκληρη την κληρονομιαία ομάδα.
Ο εκκαθαριστής θα είναι ορισθείς δικηγόρος που θα ευθύνεται με λογοδοσία έναντι των δανειστών και των κληρονόμων. Παράλληλα, οι ενέργειες που θα καλείται να διεξάγει έχουν αυξημένο κόστος το οποίο είτε θα προκαταβάλλεται από τους κληρονόμους είτε θα εκκαθαρίζεται πρώτο από την κληρονομιά εάν έχει ενεργητικό.
Ποιος εκκαθαριστής θα προβαίνει σε ενέργειες με έξοδα αναμενοντας αβέβαιες πληρωμές εξόδων και αμοιβών;
Εδώ βρίσκεται ίσως το σημαντικότερο πρακτικό πρόβλημα του νέου συστήματος.
Το δικαστήριο:
Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν κάθε σοβαρή ενέργεια:
μπορεί να απαιτεί νέα δικαστική εμπλοκή.
Ο νομοθέτης φαίνεται να εισάγει ένα σύστημα «μικρής πτώχευσης φυσικού προσώπου μέσα στο κληρονομικό δίκαιο».
Όμως:
Σε πραγματικές συνθήκες ελληνικών δικαστηρίων, η διαδικασία πιθανότατα θα σημαίνει:
Ιδίως όταν υπάρχουν:
Το νέο σύστημα προϋποθέτει:
Άρα δημιουργείται αναπόφευκτα:
ένα νέο τεράστιο πεδίο ανακοπών και δικονομικών συγκρούσεων.
Ουσιαστικά η κληρονομική εκκαθάριση αποκτά χαρακτηριστικά συλλογικής διαδικασίας πιστωτών.
Αυτό είναι ίσως το πιο παραπλανητικό σημείο της μεταρρύθμισης.
Το νέο άρθρο 1922 προβλέπει ρητά ότι:
η απόφαση εκκαθάρισης δεν περιορίζει από μόνη της την ευθύνη του κληρονόμου, εφόσον δεν είναι κληρονόμος με το ευεργέτημα της απογραφής.
Άρα:
Αυτό είναι κρίσιμο.
Δηλαδή:
ο κληρονόμος μπορεί να μπει σε ολόκληρη αυτή τη βαρύτατη διαδικασία και παρ’ όλα αυτά να εξακολουθεί να κινδυνεύει προσωπικά.
Θεωρητικά ο νέος νόμος εμφανίζεται ως «φιλικός» προς τον κληρονόμο.
Στην πράξη όμως ο μέσος πολίτης θα βρεθεί μπροστά σε:
Παρά τη ρητορική περί «εκσυγχρονισμού», είναι αμφίβολο αν το νέο σύστημα θα μειώσει πραγματικά τις αποποιήσεις.
Αντίθετα, είναι πιθανό να οδηγήσει πολλούς κληρονόμους στο εξής συμπέρασμα:
«Καλύτερα πλήρης αποποίηση παρά πολυετής εμπλοκή σε διαδικασία εκκαθάρισης με αβέβαιο αποτέλεσμα».
Και αυτό ακριβώς είναι ίσως η μεγαλύτερη αντίφαση της νέας μεταρρύθμισης.
Είναι ειδική δικαστική διαδικασία διαχείρισης χρεωμένης κληρονομίας μέσω εκκαθαριστή.
Όχι. Απαιτείται δικαστική απόφαση εκκαθάρισης.
Όχι. Εάν δεν υπάρχει ευεργέτημα απογραφής, μπορεί να παραμένει προσωπικά υπεύθυνος.
Συνήθως δανειστής της κληρονομίας μέσω αίτησης στο δικαστήριο.
Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Κάθε υπόθεση έχει ιδιαιτερότητες που χρήζουν προσοχής. Κλείστε online ραντεβού και λάβετε καθοδήγηση προσαρμοσμένη στη δική σας περίπτωση.
Μπορείτε να κανονίσετε ΑΜΕΣΑ και ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ψηφιακό ραντεβού online (Skype, Zoom, Meet, Viber, What’s up) με τον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεσή σας. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, το ραντεβού θα ολοκληρωθεί στα γραφεία μας, χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς.
Siamakis & Partners © All Rights Reserved.
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.