μεταφορά ύλης στο ειρηνοδικείο: To Πρώτο Μεγάλο Πλήγμα στις πρόσφατες Αλλαγές του ΚΠολΔ – ΑΚ. Αναστέλλεται για την 1-3-2013 η μεταφορά της ύλης από το Πρωτοδικείο στο Ειρηνοδικείο για μια σειρά υποθέσεων εκουσίας όπως αυτά προβλεπόταν στον πρόσφατο Νόμο 4055/2012.

μεταφορά ύλης στο ειρηνοδικείο

μεταφορά ύλης στο ειρηνοδικείο

μεταφορά ύλης στο ειρηνοδικείο

Κάποιοι από εμάς τα λέγαμε και μάλιστα δημοσίως. ΔΕΝ γίνεται μια δίκη δικαιότερη όταν μεταφέρεται η ύλη από το Πρωτοδικείο στο Ειρηνοδικείο. ΔΕΝ είναι δυνατόν με την υπάρχουσα υποδομή το ειρηνοδικείο να δεχτεί αυτό τον όγκο υποθέσεων που ούτε το πρωτοδικείο όλα αυτά τα χρόνια μπόρεσε να αντέξει.

Παρόλα αυτά η τροποποοίηση ψηφίστηκε με μεγάλη προχειρότητα και παρά τις ενστάσεις πλειάδας νομικών για το παράδοξο της ρύθμισης.

Δείτε εδώ για τις αλλαγές στις διαθήκες και το κληρονομητήριο.

Δείτε εδώ ποια ήταν η γνώμη μας στην ψήφιση των αλλαγών για τη δικαιοσύνη.

Δείτε και εδώ

Τι ισχύει τώρα για το θέμα

Και πριν αλλέκτωρ λαλήσει, ήρθε η τροποποίηση και η παραδοχή του λάθους.

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον ΚΠολΔ και τον ΑΚ με τον περιβόητο νόμο περί “Δίκαιης δίκης” του τότε υπουργού δικαιοσύνης που θεωρούσε ότι επέφερε τη μέγιστη μεταρρύθμιοση στο θεσμό της δικαιοσύνης, έπεσαν στο κενό.

Με το νέο άρθρο 1 περ.α΄του Ν.4077/2012, ΦΕΚ Α 168/31.8.2012 (βλ. κάτωθι) τροποποιείται η ημερομηνία έναρξης ορισμένων διατάξεων που ήταν να ξεκινήσουν ως εφαρμογή την 16 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ τώρα μετατίθενται για την 1-3-2013.

Δηλαδή όλες οι υποθέσεις της εκουσίας του Πρωτοδικείο και συγκεκριμένα, διαθήκες, κληρονομητήρια, διοίκηση νομικών προσώπων, καταστατικά σωματείων, έκδοση κληρονομητηρίων, ακούσια νοσηλεία κλπ εξακολουθούν και εισάγονται και εκδικάζονται από τα ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ της χώρας μέχρι και την 1-3-2013 (εκτός και εάν υπάρξη νεότερη παράταση ή κατάργηση της διάταξης.)

Άρθρο 1

α. Η παράγραφος 21 του άρθρου 110 του ν. 4055/2012 (Α’ 51) αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι διατάξεις των άρθρων 1, 4, 5,17 και 20 ισχύουν από την 1η Μαρτίου 2013 και η διάταξη του
άρθρου 8 ισχύει από τη 16η Σεπτεμβρίου 2012.»

Το πλήγμα είναι μεγάλο διότι το ειρηνοδικείο δεν είναι ακόμη έτοιμο να δεχθεί τέτοιο όγκο υποθέσεων από το πρωτοδικείο με αποτέλεσμα η σύγχυση να είναι μεγάλη.

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

3 Comments

    Leave A Reply