επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν στις αποζημιώσεις με εισήγηση του Δ΄ τμήματος του Αρείου Πάγου. Εάν υιοθετήσει την εισήγηση το τμήμα ανατρέπονται αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από ανθρώπους που υπέστησαν αναπηρία ή θάνατο συγγενούς από τροχαίο.
επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν
Δείτε εδώ πρωτόδικες και εφετείου αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικό το πλαφόν στις αποζημιώσεις
Με εισήγηση ΒΟΜΒΑ του Δ΄ τμήματος του Αρείου Πάγου προτείνεται η υιοθέτηση της συνταγματικότητας του νόμου 4092/2012 με βάση τον οποίο το επικουρικό κεφάλαιο αποζημίωνε τα θύματα από ανασφάλιστα οχήματα.
Σύμφωνα με την εισήγηση η διάταξη που θέτει περιορισμό στις αποζημιώσεις του επικουρικού κεφαλαίου προς τα θύματα που υπέστησαν αναπηρία, ηθική βλάβη ή θάνατο συγγενικού τους προσώπου, είναι συνταγματική και περιορίζεται σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο μόλις στο ποσό των 6.000 ευρώ.
Στην προσπάθειά της η τότε κυβέρνηση να συγκρατήσει το έλλειμμα του επικουρικού κεφαλαίου από την αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων, θυσίασε την αξία της ανθρώπινης ζωής ή της αναπηρίας στο βωμό των χρημάτων και ταυτόχρονα προσδιόρισε την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια μόλις στο ποσό των 6.000 ευρώ.
Με μεγάλη γενναιότητα τα πρωτοβάθμια δικαστήρια αλλά και τα εφετεία της χώρας είχαν κρίνει αντισυνταγματικό τον συγκεκριμένο νόμο ως προς το ύψος και το είδος του “πλαφόν” για τις αποζημιώσεις θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, ωστόσο ο Άρειος Πάγος με εισήγηση του προτείνει την συνταγματικότητα του νόμου και την καθιέρωση του πλαφόν.
Επί της ουσίας, εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση και επικυρωθεί με απόφαση του Αρείου Πάγου, θα είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει πλαφόν στην “κοστολόγηση” της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν σε όλα τα δικαστήρια της χώρας χιλιάδες αγωγές αποζημίωσης από τα θύματα τροχαίων έναντι ασυνείδητων οδηγών που είχαν ανασφάλιστα οχήματα.
Αν και το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, κρίνεται επιβεβλημένη η νομοθετική πρωτοβουλία του κράτους για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, να καταργηθεί ο νόμος που έθετε το πλαφόν και να ενισχυθεί το επικουρικό ταμείο ασφάλισης ατυχημάτων με πηγές χρηματοδότησης του ίδιου του συστήματος των ασφαλειών αστικής ευθύνης.
Εάν τελικώς επικρατήσει η απόφαση περί συνταγματικότητας η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική όσον αφορά τις αποζημιώσεις των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.