Επιταγή – Ελληνική Πραγματικότητα

Υποστηρίζεται η άποψη ότι η εγκληματικότητα και η εφευρητικότητα των επίδοξων παραβατών του νόμου είναι 10 χρόνια μπροστά από τη πραστασία που ο νόμος προσφέρει ως κείμενο και κατ’ επέκταση ως εφαρμογή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής εφευρητκότητας είναι <<η καθιερωμένη ελληνική μεταχρονολογημένη εμπορική επιταγή>>.

Μολονότι, ο νόμος, (5969/1933 περί επιταγής) χαρακτηρίζει την επιταγή πληρωτέα εν όψει, δηλαδή με την εμφάνισή της στην τράπεζα, στην ελληνική πραγματικότητα η επιταγή λειτουργεί ως υπόσχεση ότι θα καταβληθούν χρήματα κάποια στιγμή στο μέλλον.

Βέβαια, στην αγορά η επιταγή χρησιμοποιήθηκε τελείως διαφορετικά στην πράξη. Το ρητό που λένε κυρίως οι προμηθευτές (εσύ σήμερα παίρνεις τα προϊόντα εγώ του χρόνου χρήματα!!!) είναι μια πραγματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η επιταγή αποτέλεσε το μέσο για την εφεύρεση καλοστημένων “κομπίνων” απάτης από ομάδες επιτήδειων με πρόσφατο παράδειγμα αυτό που έγινε αυτές τις μέρες στη Λάρισα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που “έμποροι” ανταλλάσουν μεταξύ τους επιταγές, στη συνέχεια τις προωθούν στην αγορά, αγοράζουν προϊόντα δίνωντας αυτές τις επιταγές, τα πουλούν μισοτιμής και εξαφανίζονται αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, πριν οι ανυποψίαστοι κάτοχοι των επιταγών αυτών προσπαθήσουν να τις εμφανίσουν στις τράπεζες.

Ένας πετυχημένος επιχειρηματίας είχε πει στις καλές οικονομικά εποχές “Η επιταγή είναι ο καλύτερος τρόπος να πάρεις αυτό που θές και να διώξεις τον προμηθευτή σου ευχαριστημένο…”

Από την άλλη, πολλοί αναρωτιούνται πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Μία εξήγηση δίνει η άποψη ότι η κοινωνία μας έμαθε να ζεί με εικονικό και δανεικό χρήμα. Οι άπειροι νέοι επιχειρηματίες, μόλις απέκτησαν μπλοκ επιταγών είχαν την ψευδαίσθηση ότι τα εικονικά χρήματα που μπορούσαν να σκορπίσουν στην αγορά ήταν απεριόριστα και κανείς δε θα τους ζητούσε να τα επιστρέψουν.
Έτσι, ξεκίνησε ένας χαρτοπόλεμος επιταγών, οι οποίες έκαναν πολλούς ανθρώπους virtual και 3D επιχειρηματίες.

Σε επόμενο άρθρο θα σας αναφέρω τρόπους να αποφεύγεται τις κακοτοπιές με τις επιταγές καθώς και μυστικά για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη είσπραξη των οφειλομένων από επιταγές.

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

1 Comments

    Leave A Reply