Αποφυλάκιση με βραχιολάκι γεωεντοπισμού – Ποιοι κρατούμενοι το δικαιούνται και ποιοι εξαιρούνται.

Αποφυλάκιση με βραχιολάκι γεωεντοπισμού

Αποφυλάκιση με βραχιολάκι γεωεντοπισμού

Αποφυλάκιση με βραχιολάκι γεωεντοπισμού με τη χρήση GPS

Νέα και πρωτόγνωρα συστήματα δυτικού τύπου (βραχιολι γεωεντοπισμού με τη χρήση GPS) αρχίζουν να υιοθετούνται και στο ελληνικό σωφρονιστικό και ποινικό σύστημα.

Δείτε εδώ το άρθρο για την αποσυμφόρηση των φυλακών όπως δημοσιεύτηκε στο capital.gr.

Δείτε εδώ

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί προς συζήτηση και διαβούλευση σχετικό σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων και υποδίκων θα μπορούν να αποφυλακιστούν ή να μην προφυλακιστούν με την προϋπόθεση ότι θα φέρουν μονίμως επάνω τους ειδική συσκευή “βραχιόλι γεωεντοπισμού” εντοπισμού και παρακολούθησης κινήσεων ανά την επικράτεια και με τη χρήση δορυφόρου.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που είδα το φως της δημοσιότητας η ειδική αυτή συσκευή θα δίδεται κατόπιν αιτήσεως και πληρωμής τους στους

α) προφυλακισμένους με διάταξη του ανακριτή ή βούλευμα του αρμοδίου συμβουλίου μέχρι την εκδίκαση της υποθέσεώς τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το σκληρό περιοριστικό μέτρο της προσωρινής κράτησης θα επιβάλλεται μόνο εφόσον κρίνεται ανεπαρκής η διαδικασία με το βραχιόλι εντοπισμού και εφόσον οι δικαστές κρίνουν και αιτιολογήσουν επαρκώς ότι μόνο η προφυλάκιση θα συστήνονταν ως το απαραίτητο και αναγκαίο μέτρο προς επιβολή.

β) στους κρατουμένους που αιτούνται άδεια για απομάκρυνση από τις φυλακές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται περισσότερο επιβεβλημένη η χορήγηση συστήματος γεωεντοπισμού με βραχιόλι, δεδομένων και των περιπτώσεων κρατουμένων που πήραν άδεια από τις φυλακές και δεν επέστρεψαν ποτέ. Με αυτό το τρόπο θα ελεγχθεί η διαδικασία παρακολούθησης των κρατουμένων αυτών και θα βοηθήσει στο να χορηγηθούν άδειες και σε περιπτώσεις κρατουμένων που τελικά δε δόθηκαν εξαιτίας του θορύβου των αποδράσεων άλλων κρατουμένων που έφυγαν και δεν επέστρεψαν ποτέ.

γ) στους απολυθέντες υπό όρους.

Είναι μια κατηγορία κρατουμένων που δύνανται σύμφωνα με προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος να αποφυλακιστούν. Ωστόσο, λόγω τις σοβαρότητας του αδικήματος που είχαν τελέσει κρίνεται επιβεβλημένο να υιοθετηθούν ορισμένα περιοριστικά μέτρα.

 

Ασφαλώς ο νομοθέτης προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις για τις μαζικές αποφυλακίσεις κρατουμένων με βραχιόλι, θα συμπεριλάβει κατηγορίες εγκλημάτων οι οποίες δε θα δικαιούνται να κάνουν χρήση αυτού του μηχανισμού.

Αυτές οι κατηγορίες εγκλημάτων έχουν να κάνουν με

σεξουαλικά εγκλήματα, ανθρωποκτονίες με ιδιαίτερη σκληρότητα, τρομοκρατία, οικονομικά σκάνδαλα διαφθοράς και δημόσιας διασπάθισης χρήματος.

Το κόστος της συσκευής μετακυλύεται στους κρατουμένους οι οποίοι θα κάνουν πλούσιες τις εταιρίες δημιουργίας αυτής της συσκευής, δεδομένου ότι έχει υπολογιστεί ότι θα κάνουν χρήση άμεσα περίπου 2.500 κρατούμενοι πλέον όλως των νέων περιπτώσεων υποδίκων.

Αν υπολογίσουμε ότι η συσκευή κοστίζει περί τα 1.500 ευρώ αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του κέρδους.

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

Leave A Reply