αποζημίωση αντιπροσώπων 2012: Aποζημίωση αντιπροσώπων δικαστικής αρχής για τις εκλογές της 6 Μαίου 2012 – Τα “παρατράγουδα” του Ελληνικού Κράτους
αποζημίωση αντιπροσώπων 2012
Ο πίνακας παρακράτησης της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης
Το σύνολο των δικηγόρων της χώρας και συγκεκριμένα όλοι όσοι επελέγησαν να λειτουργήσουν ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής στις εκλογές της 6 Μαίου 2012 εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για την τακτική που ακολούθησε τελικώς το Ελληνικό Δημόσιο με την παρακράτηση μέρους της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης.
Κανείς προφανώς δεν ήθελε και δεν θέλει τα χρήματα αυτά να παραμείνουν αφορολόγητα. Ωστόσο, η πρακτική που ακολουθήθηκε στη συγκεκριμένη διαδικασία δείχνει για μια ακόμη φορά την εντελώς ανοργάνωτη δημόσια διοίκηση και τον τρόπο που λειτουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, μεθοδολογία που προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
Την Κυριακή -Δευτέρα πρωί 30-4-2012 όλοι γνώριζαν τον διορισμό τους και το ποσό της αποζημίωσης που τελικώς θα δίνονταν για τη διενέργεια των εκλογών.
Δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν ιδιαίτερα ασφυκτικά οι αποδοχές των διορισμών έπρεπε να γίνουν το αργότερο μέχρι και την Τρίτη 1-5-2012.
Συμμορφούμενοι οι συνάδελφοι έσπευσαν και αποδέχτηκαν το διορισμό τους, γνωρίζοντας ότι η εκλογική αποζημίωση θα είχε το χαρακτήρα της αποζημίωσης που θα φορολογούνταν μεν αλλά δεν θα είχε σχετικές παρακρατήσεις προς άσχετους οργανισμούς.
Την Τετάρτη 2 Μαίου 2012, ενώ όλοι οι συνάδελφοι είχαν αποδεχτεί το διορισμό τους, ανακοινώνεται από το Υπουργείο Οικονομικών ότι η εκλογική αποζημίωση εκτός του ότι χάνει το χαρακτήρα της αποζημίωσης και αποτελεί πλέον Εισόδημα “με τις γνωστές βαπτίσεις που κάνουμε εμείς ως Έλληνες – αποζημίωση για ειδικό σκοπό = εισόδημα” , υπόκειται δε και σε παρακράτηση 23,11%
Αιφνιδιαστικά και μη μπορώντας πλέον κανείς να υπαναχωρήσει, αναγκαστικά συμμορφώνεται με αυτή την απόφαση.
Το παρατράγουδο της όλης διαδικασίας που δείχνει και την ανοργανωσιά του δημόσιου τομέα εντοπίζεται στο εξής σημείο:
Όσοι από τους συναδέλφους αποδέχτηκαν το διορισμό τους τη Δευτέρα το πρωί και έσπευσαν στην αρμόδιες ΔΟΥ να τους προκαταβληθεί η εκλογική αποζημίωση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης στην έδρα που ασκούν τα καθήκοντά τους, παρέλαβαν το χρηματικό ποσό στο σύνολό του, χωρίς να υποβληθούν σε παρακράτηση, δεδομένου ότι οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν είχαν ενημερωθεί ακόμη για το ποσό της παρακράτησης κλπ.
Έτσι, ήδη από χθες, οι αρμόδιες ΔΟΥ μέσω των δικηγορικών συλλόγων ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΝ στους συναδέλφους στους οποίους δεν έχει γίνει παρακράτηση προκειμένου οι ίδιοι να σπεύσουν να υποστούν την παρακράτηση της εκλογικής αποζημίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι συνάδελφοι από Θεσσαλονίκη που διορίστηκαν για παράδειγμα στη Ζάκυνθο ή στην Κέρκυρα, είναι ήδη στις έδρες τους προκειμένου να παραλάβουν τον εκλογικό σάκο και να ετοιμάσουν τις διαδικασίες με σχετική προεργασία που απαιτείται.
Δηλαδή, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ουσιαστικά ανέφικτο να γίνει άμεσα η επιστροφή της παρακράτησης. Και δημιουργείται έτσι το εύλογο ερώτημα: εάν κάποιος αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής λόγω της υποχρέωσης του να εκτελέσει τα καθήκοντά του σε περιφέρεια μακριά από την έδρα του, υποχρεωθεί να υποστεί σε δαπάνες διαμονής, σίτισης και μετακινήσεων τέτοιες που θα υπερκαλύψουν το ποσό της αποζημίωσης, τότε θα είναι υποχρεωμένος να αποδώσει την παρακράτηση εξ ιδίων δαπανών;
Δηλαδή μπορούμε να αποκλίσουμε το ενδεχόμενο ότι κάποιος αντιπρόσωπος δικαστικής αρχής, θα ζημιωθεί από τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία; Όχι, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Θα υπάρξουν και περιπτώσεις που θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με ζημία στην τσέπη τους, επειδή η εκλογική αποζημίωση =εισόδημα θα υποστεί αφενός μεν παρακράτηση, αφετέρου δε φορολογία με βάση τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Συνεπώς, όταν ζητάμε από τον φορολογούμενο πολίτη να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του στην ΔΟΥ και στην κοινωνία, πρέπει το σύστημα διοίκησης να είναι το ίδιο συνεπές και έντιμο προς το φορολογούμενο πολίτη.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι εξεδόθησαν ανακοινώσεις από τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων που επισημαίνουν τα προβλήματα αυτά, καθώς και την προβληματική του ζητήματος που θεωρεί την εκλογική αποζημίωση ως εισόδημα.