Κτηματολόγιο – Το στοίχημα χάθηκε;

Κτηματογράφηση - Πρωτεύουσες Νομών

Κτηματογράφηση - Πρωτεύουσες Νομών

Δείτε νεότερο άρθρο για το θέμα

Το κτηματολόγιο στην Ελλάδα είναι ακόμη και σήμερα το μεγάλο στοίχημα. Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδεται γιατί ακριβώς από το 1995 με το νόμο 2308, μόνο το έτος 2008 κατορθώσαμε να ξεκινήσουμε ως χώρα τη διαδικασία κτηματογράφησης (αποτύπωσης της ακίνητης περιουσίας με τρόπο διαφανές και αδιάβλητο). Μη φανταστείτε ότι έγινε και κάτι σημαντικό γιατί η κτηματογράφηση αφορούσε, προς το παρόν, μόνο τις πρωτεύουσες νομών που δεν έχουν κτηματογραφηθεί.

Ποιό είναι το στοίχημα;
Το στοίχημα πέχτηκε με την Ευρωπαϊκή ένωση και τα εκατομμύρια των κοιτνοτικών κονδυλίων που μας δόθηκαν ως χώρα για την κτηματογράφηση του ελλαδικού χώρου. Τα χρήματα αυτά, δε γνωρίζω που πήγαν και αν πραγματικά δαπανήθηκαν προς αυτή τη κατεύθηνση.
Εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι ο νομοθέτης, όντας “προνοητικός” και νομοθετώντας πάντοτε με ορίζοντα 30ετίας, φρόντισε να συμπεριλάβει στη νομοθεσία τέλος κτηματογράφησης ή αλλιώς το αποκαλούμενο “Κτηματόσημο”. Μέχρι την 31-12-2009 τα συνολικά έσοδα της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. από τα τέλη κτηματογράφησης και πιστοποιητικών υποβολής δήλωσης, ανέρχονται στο ποσό των 220 εκ. ευρώ.

Έτσι, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο τα χρήματα δεν ήταν επαρκή για την κάλυψη αυτού του πραγματικά μεγάλου εγχειρήματος, τότε αυτός που θα έβαζε το χέρι στη τσέπη θα ήταν ο ελληνικός λαός.

Η απόδοση του στοιχήματος.

Η απόδοση του στοιχήματος διαφοροποιούνταν ανάλογα με το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των δηλώσεων των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών επί ακινήτων. 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν, “μεσούντος του θέρους” να υποβάλλουν δηλώσεις δικαιωμάτων επι ακινήτων σε ένα ασφυκτικό χρονικό περιθώριο λίγων μηνών.

Δηλαδή, οι μεγάλες εταιρίες στοιχημάτιζαν εναντίον μας ότι αυτό το οποίο από το 1995 δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε ως χώρα, δεν θα ήταν δυνατό να το ολοκληρώσουμε με επιτυχία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα λίγων μηνών.

Από την άλλη, οι δηλώσεις κτηματογράφησης διαχώριζαν σε υποχρεωτικά και προαιρετικά ορισμένα από τα προσαγόμενα δικαιολογητικά, δείχνοντας την προχειρότητα με την οποία επιχειρήσαμε να οπλοκληρώσουμε αυτή τη προσπάθεια.

Εκείνες τις μέρες, δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου, τα υποθηκοφυλακεία της χώρας σήκωσαν τα χέρια ψηλά, λέγοντας ότι η παραλαβή των πιστοποιητικών που ο κόσμος ζητούσε για να ολοκληρώσει τη κτηματογράφηση των δικαιωμάτων του, θα ήταν έτοιμα σε χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της υποβολής των δηλώσεων!!!

Υπήρχαν υπερήλικοι συνάνθρωποί μας που πήγαιναν στα υποθηκοφυλακεία από τις 6 το πρωί, χωρίς χαρτιά στα χέρια τους και μη γνωρίζοντας ανάγνωση και γραφή, φώναζαν γιατί ακριβώς δεν τους καταχωρούσαν τα δικαιώματά τους.

Συμπεράσματα.

1) Πώς είναι δυνατό να ολοκληρώσουμε ένα τέτοιο τεράστιο εγχείρημα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που ΔΕΝ έχουμε αντιληφθεί ακόμη την πραγματικότητα στα ακίνητα της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη χώρα μας το ιδικτησιακό καθεστώς των πολλών ακινήτων είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Ασαφείς τίτλοι, χρησικτησίες, αποδοχές κληρονομιάς από πάππου τρίτης γεννιάς, καταπατήσεις, προσκηρώσεις, δουλείες διόδου, ανταλλαγές από μουσουλμανικά, αγροτικές αποκατστάσεις, χρυσόβουλα και κάθε είδους παρατυπίες είναι το σκηνικό που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

2) Εκείνο που δεν διασαφηνίστηκε επαρκώς από την ελληνική πολιτεία είναι ότι η δήλωση των δικαιωμάτων είναι υποχρεωτική. Σε διαφορετική περίπτωση και μέσα σε λίγα χρόνια από την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, τα δικαιώματα που δεν δηλώθηκαν περιέρχονται με νόμο στο Ελληνικό Δημόσιο.
Δηλαδή, όσοι δεν δήλωσαν τα δικαιώματά τους στο κηματολόγιο κινδυνεύουν να τα χάσουν, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο παραμονεύει καρτερικά να διεκδικήσει περιουσία αμελών ιδιωτών.

3) Ο διαχωρισμός των δικαιολογητικών σε υποχρεωτικά και προαιρετικά. Στις δηλώσεις κτηματογράφησης ορισμένα δικαιολογητικά προσκομιζόταν προαιρετικά. Όπως για παράδειγμα το τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου επί του οποίου δηλωνόταν δικαίωμα. Αν σκεφτεί κανείς ότι δεν είναι δυνατό να καταρτιστεί συμβόλαιο αγοραπωλησίας χωρίς να επισυναφθεί τοπογραφικό διάγραμμα μηχανικού, Δεν μπορώ να καταλάβω την έννοια του προαιρετικού κατά τη δήλωση κτηματογράφησης.

Δημιουργείται εύλογο ερώτημα: δηλαδή αυτοί που δεν προσκόμισαν τα προαιρετικά δικαιολογητικά, υπολοίπονται ως προς τις δηλώσεις τους από αυτούς που τα προσκόμισαν;

Τι απέγινε το στοίχημα;
Το στοίχημα πέχτηκε, οι αποδόσεις δόθηκαν, η Ε.Ε. πρίν λίγες ημέρες διαπίστωσε πρόοδο στο έργο της κτηματογράφησης. Το μόνο που απομένει τώρα είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση της διαδικασίας που είναι η Α΄ ανάρτηση των αποτελεσμάτων. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, Το χάος που θα αντιμετωπίσουμε είναι απέραντο.

Για όσους δεν υποβάλανε δήλωση κτηματογράφησης, η γνώμη μου είναι να σπεύσει άμεσα να υποβάλλει εκπρόθεσμη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπλεχτεί σε δικαστικές περιπέτειες.

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

1 Comments

    Leave A Reply