Το σχέδιο του νέου Κώδικα Δικηγόρων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης – Αλλαγές και Εκπλήξεις

το σχέδιο του νέου κώδικα δικηγόρων δόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη δημοσιότητα και προβλημάτισε τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.

το σχέδιο του νέου κώδικα δικηγόρων

Το σχέδιο του νέου κώδικα δικηγόρων δόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη δημοσιότητα και προβλημάτισε τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.

Δείτε εδώ τη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο του νέου κώδικα δικηγόρων.

Ο κώδικας περί δικηγόρων ένα νομοθέτημα του 1954 σην καθαρεύουσα περιελάμβανε κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα αυτά των αμοβών του δικηγόρου υπολογιζόμενα σε δραχμές και μάλιστα με την αξία της δραχμής την περίοδο εκείνη.

Για παράδειγμα άρθρο 114 “Δια την σύνταξιν αγωγής περί εξώσεως λόγω καθυστερήσεως του μισθώματος ή λήξεως του χρόνου της συμβάσεως μισθώσεως, το ελάχιστο όριο της αμοιβής του δικηγόρου είναι ενώπιον του Ειρηνοδίκου δραχμαί 15, ενώπιον δε του Προέδρου Πρωτοδικών δραχμαί 30.”

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, οι διατάξεις αυτές δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν το 2013, όταν όλα έχουν αλλάξει τόσο γρήγορα και ριζικά.

Στις αλλαγές που σχεδιάζονται να έρθουν και που θα αποτελούν το νέο κώδικα περί δικηγόρων μετά την ψήφισή του, βέβαια, συγκαταλέγονται και οι εξής:

α) Ελεύθερη συμφωνία για τις αμοιβές, καταργώντας τις ελάχιστες κατώτατες. Ο δικηγόρος και ο εντολέας θα καταρτίζουν συμφωνία για το ύψος της αμοιβής.
(ΕΔΩ δημιουργείται ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα πληρώνονται τα ποσά υπέρ Δικηγορικών συλλόγων, ΔΟΥ, Ταμείου Νομικών, ΦΠΑ κλπ κρατήσεων του γραμματίου προείσπραξης το οποίο και θα καταργηθεί)

β) Σε περίπτωση που δεν καταρτιστεί συμφωνία το ποσό της αμοιβής θα καθορίζεται από το ύψος του αντικειμένου της δίκης. Ειδικότερα για αντικείμενο αξίας έως 200.000 ευρώ ποσοστό 2%, 200.000 έως 750.000 ευρώ σε ποσοστό 1,5% και όσο ανεβαίνει το ύψος του αντικειμένου της διαφοράς τόσα θα μειώνεται το ποσοστό της αμοιβής.

γ) Το πειθαρχικό δίκαιο των δικηγόρων αλλάζει και αυστηροποιείται και προβλέπονται ποινές οι οποίες φτάνουν και τα δύο (2) έτη προσωρινής παύσης της δικηγορικής δραστηριότητας για συγκεκριμένα πειθαρχικά αδικήματα, ενώ προβλέπεται και η οριστική διαγραφή.

δ) Για Δικηγορικούς συλλόγους έως 1000 μέλη – πολλοί επαρχιακοί δικηγορικοι σύλλογοι – καταργείται το παραταξιακό ψηφοδέλτιο στις εκλογές και θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο.

ε) Οι διοικήσεις των Συλλόγων θα είναι τετραετίας και όχι τριετίας που είναι σήμερα.

Στ) Καταργούνται οι χωριστές ανά εφτείο χώρας εξετάσεις για τους νέους δικηγόρους και ορίζεται επιτροπή εξετάσεων από καθηγητές νομικής που θα οργανώσουν ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρων.

ζ) Προβλέπεται η ελεύθερη ίδρυση δικηγορικών εταιριών στην ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό με παραρτήματα οπουδήποτε.

η) Η πρακτική άσκηση των νέων ασκουμένων δικηγόρων θα μπορεί να γίνεται στα δικαστήρια (ΚΥΡΙΩΣ ΕΚΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ) για εξοικονόμηση πόρων του υπουργείου σε δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά κυρίως επειδή η απασχόληση ασκουμένων αποτελεί τεκμήριο για τον δικηγόρο που τους απασχολεί, ενώ στην όλη διαδικασία εμπλέκεται και το ΙΚΑ με τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές για τα σημερινά δεδομένα.

θ) Θα δίνεται η δυνατότητα ελεύθερης προβολής και διαφήμισης των νομικών υπηρεσιών σε ιστοσελίδες και διαφημίσεις στα ΜΜΕ.

ι) Πρβλέπεται η υποχρεωτικότητα του θεσμού της διαμεσολάβησης σε ορισμένες υποθέσεις και προσδιορίζεται επακριβώς ο ρόλος του δικηγόρου στη συγκεκριμένη διαδικασία και η εκτελεστότητα των αποφάεων της διαμεσολάβησης.

Σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές όπως αποτυπώθηκαν στο σχέδιο του νέου κώδικα δικηγόρων. Εκείνο που μένει είναι να δούμε το τελικό ψηφισμένο το σχέδιο του νέου κώδικα δικηγόρων που θα αποτελέσει και το νέο κώδικα περί δικηγόρων, καθώς και τις τροποποιήσεις που θα εισηγηθούν οι δικηγορικοί σύλλογοι στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

4 Comments

  1. Όπως καταλαβαίνω αγαπητέ Νίκο, από την εποχή που θεωρούσαμε (και στην ουσία ήταν) ο δικηγόρος λειτουργός της Δικαιοσύνης (του δικανικού συστήματος ειδικότερα), σήμερα έχουνε επαγγελματοποιήσει τις Αρχές του. Πλέον ο Δικηγόρος αποτελεί επάγγελμα και όχι λειτούργημα. Θα μου πεις ποια η διαφορά. Μέγιστη η διαφορά, αν σκεφτείς καταρχάς την αντιμετώπιση που έχει ένας δημόσιος λειτουργός σε σύγκριση με έναν ιδιώτη επαγγελματία. Έχουν ουσιαστικά απαξιώσει το δικηγορικό “λειτούργημα”. Σε αυτό βέβαια φταίμε και εμείς, ιδίως βέβαια οι παλαιότερες γενιές, που αποσκοπούσαν κυρίως στο κέρδος και όχι στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ουκ λίγες οι φορές που ακούσαμε θεωρώ και συ από παλαιότερους συναδέλφους μας, ότι έκανε μία πρόχειρη “δουλειά” για αν αποκομίσει χρήματα. Δυστυχώς, μας παρασύρανε και εμάς στο βούρκο και εμείς ακολουθήσαμε σαν πρόβατα. Όσων δε αφορά την υποχρέωση διαμεσολάβησης σε ορισμένες υποθέσεις την γνώμη μου την ξέρεις. Περαιτέρω δε, ο θεσμός αυτός (όταν με το καλό γίνει) μειώνει (κατά τη γνώμη μου πάντα) το λειτούργημα του δικηγόρου. Βέβαια η άποψη αυτή σηκώνει μεγάλη συζήτηση και δεν αναλύεται σε λίγες γραμμές. Χαίρομαι όμως που δύο καλοί μου φίλοι βρίσκονται στα χνάρια τις επικαιρότητας και άδραξαν της ευκαιρίας.

  2. Η αλήθεια είναι ότι με τα μνημόνια γίνεται μια μεγάλη και καθολική προσπάθεια “απο-συμβολοποίησης¨” όπως λέω εγώ ή αλλιώς αποκαθήλωσης των συμβόλων και όλων αυτών που η κοινωνία μέχρι σήμερα πίστευε ως θεσμούς. Όταν αποδομείς όλους εκείνους τους μηχανισμούς που διατηρούσαν τις ελάχιστες προϋποθέσεις διατήρησης της κοινωνικής συνοχής τότε οι θεσμοί “ξεπέφτουν” στα μάτια του κόσμου. Όλοι πλέον είναι καχύποπτοι με το ο,τιδήποτε. Όσον αφορά το λειτούργημα του δικηγόρου, αυτό έχει ξεπέσει στα μάτια του συνόλου εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αρκεί να διαπιστώσει κανείς την αντιμετώπιση που έχει κάποιος δικηγόρος όταν εκπροσωπεί τον πελάτη του δικαστικά ή εξώδικα. Όλοι αγωνίζονται για την μη προάσπιση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου-εντολέα και ο δικηγόρος δίνει τη μάχη της αμφισβήτησης τόσο από το χώρο εκτέλεσης των καθηκόντων του όσο και από τον ίδιο το πελάτη του. Όσον αφορά τις πρακτικές των συναδέλφων που “κοροϊδεύουν” ακόμη το κόσμο, αυτές είναι κατάπτυστες και ντροπιαστικές και πρέπει να απομονώνονται και να ακρωτηριάζονται σα γάγγραινα. Η γενίκευση από τη κοινωνία για μεμονωμένα περιστατικά εξαπάτησης πελατών απο δικηγόρους δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο. Τέλος, ένα μεγάλο ερώτημα εγείρεται τελικά στο αν η κοινωνία θα προσαρμοστεί στις διεθνείς εξελίξεις ή θα οραματίζεται το εξιδανικευμένο τοπίο της ουτοπίας ή φρουτοπίας. Όταν οι εξελίξεις τρέχουν με τόσο ραγδαίους ρυθμούς το δίλημμα παραμένω ως έχω ή προσαρμόζομαι είναι ψευτοδίλημμα.

  3. Συμφωνώ με αυτά που αναφέρεις. Δε θα έπρεπε όμως κάποιος να πει ΣΤΟΠ σε όλα αυτά που συμβαίνουν; Η υποβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος μας αφορά όλους, ασχέτως αν υπαίτιοι για την κατάσταση ήταν ορισμένοι, ίσως και η πλειοψηφία. Δε θα πρέπει να σεβαστούμε έστω το δικαίωμα του ενός που αποσκοπεί στη “ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ” και όχι στο κέρδος; Τέλος, φυσικά και πρέπει να συμβιβαζόμαστε και να αποβλέπουμε και να προσαρμοζόμαστε στις σύγχρονες εξελίξεις. δεν γίνεται όμως στην αριθμητική να μετράς και να φτάνεις στο 20 πηδώντας προηγούμενους αριθμούς. Όλα έχουν μία σειρά και ένα μέτρο. Και αυτό δεν είναι ούτε ψευτοδίλημμα, ούτε ουτοπία. Είναι το ορθό, καθότι είναι ο κανόνας που θα βγάλει σωστά την εξίσωση. Αν τον παραβιάσεις στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι λάθος.

  4. Το ότι δε γίνονται όλα με τη σειρά που πρέπει να γίνουν και ότι καλόυμαστε να υποστούμε αλλαγές που θα διαρκούσαν 20ετία μέσα σε λίγους μήνες αυτό είναι γεγονός. Η εξίσωση έχει πρόβλημα εδώ και χρόνια. Η δικαιοσύνη αποδεικνύεται ότι γ΄νεται πια το “σπορ” των πλουσίων μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες για αύξηση των παραβόλων προσφυγής σε αυτή. Η αντίδραση πρέπει να είναι συντεταγμένη. Από του βήματος τούτου πάντα εκφράζουμε την άποψή μας και κατακρίνουμε τα κακώς κείμενα. Η δικαιοσύνη πρέπει να διατηρηθεί ως θεσμός εγγύησης της κοινωνικής συνοχής και να αποτλεί καταφύγιο όλων όσων αδικήθηκαν και αναζητούν το δίκαιο τους. Αρωγός στον αγώνα του πολίτη που αναζητά το δίκαιο είναι πάντοτε ο δικηγόρος, αυτό δε πρέπει να το ξεχνάμε, ούτε να αφήνουμε να αλλοιώνεται από “δήθεν” κακές εντυπώσεις μεμονωμένων περιπτώσεων.

Leave A Reply