Με συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις θα σβήσουν τα κόκκινα δάνεια. Το κούρεμα των καταθέσεων με άλλη μορφή εφαρμόζεται και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα- Η νέα μορφή κουρέματος ονομάζεται συμψηφισμός στις τραπεζικές καταθέσεις! #daneia, # trapezes, # yperxreomena
Με συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις θα σβήσουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες.
Οι καταθέσεις θα μηδενιστούν και αυτό θα επιτευχθεί με αναγκαστικό συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις. Με αυτό το τρόπο οι τράπεζες θα περιορίσουν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια προκειμένου να εμφανίσουν υγιείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα.
Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα θα βάλουν “χέρι” αναγκαστικά στις καταθέσεις δανειοληπτών τους, τα δάνεια των οποίων παρουσιάζουν καθυστέρηση. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η είδηση αυτή αναφέρει ότι οι τράπεζες είναι ήδη έτοιμες να αποστείλουν τα σχετικά σημειώματα αναγκαστικής δέσμευσης καταθέσεων δανειοληπτών, γεγονός που αποδεικνύει ότι το σχέδιο αυτό το επεξεργάζονταν καιρό τώρα.
Με άλλα λόγια το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων είναι πλέον γεγονός, αφού οι δανειολήπτες θα υποστούν αναγκαστικά δέσμευση των καταθέσεών τους από τις τράπεζες σε λογαριασμούς τους σε οποιαδήποτε τράπεζα ακόμη και χωρίς δικαστική απόφαση!!!
Ευτυχώς που η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να προλάβει το bank run των καταθετών. Με αυτό το μέτρο για το συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις θα εξαφανιστούν σε μηδέν χρόνο όλες οι καταθέσεις, ακόμη και αυτών που δεν έχουν δάνεια, υπό το φόβο ότι το μέτρο θα ισχύσει γενικά.
Έλεος!!! με τα μέτρα που επινοούν δήθεν “με εντολή Σαμαρά” και προκαλούν πανικό στη κοινή γνώμη. Από τη μία οι δηλώσεις Στουρνάρα ότι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί από την άλλη οι τεχνικές διαρροές από την κυβέρνηση και το σχέδιο για το συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις, ο απλός πολίτης πανικοβάλλεται και θα τρέξει στις τράπεζες για αναλήψεις χρημάτων.
Έτσι πανέξυπνοι κύριοι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν μια ώρα νωρίτερα και πριν προλάβετε να δώσετε εντολή να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί.
Πως θα προχωρήσουν οι τράπεζες στο συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις;
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα λοιπόν όλοι οι δανειολήπτες με “κόκκινα” δάνεια, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών θα λάβουν ειδοποίηση από την τράπεζα ότι τα δάνειά τους καλύπτονται με συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις τους, σε οποιαδήποτε τράπεζα και βρίσκονται κατατεθειμένες. Βέβαια η ανακοίνωση αναφέρει ότι όσον αφορά το συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις, αυτός θα γίνει μόνο για τα “κόκκινα δάνεια” που δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί εξωδικαστικά ή δικαστικά.
Εδώ προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα. Η διαρροή στο τύπο αναφέρει συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις και όχι κατάσχεση. Ο συμψηφισμός είναι μια νομική έννοια και για την εφαρμογή του απαιτείται η τήρηση κάποιων συγκεκριμένων προϋποθέσεων.
Έτσι λοιπόν εγείρεται ζήτημα συνταγματικότητας όσον αφορά το συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις, εάν η τράπεζα δεν έχει εφοδιαστεί με τίτλο εκτελεστό (διαταγή πληρωμής ή δικαστική απόφαση).
Με ποια νόμιμη αιτία θα δεσμεύσει τις καταθέσεις των πελατών της; Πως θα αποδείξει τις ομοειδείς και αντίρροπες απαιτήσεις.
Στην ουσία οι τράπεζες θα υιοθετήσουν αυτό που αναγκαστικά έγινε στην Λαική τράπεζα στη περίπτωση της Κύπρου. Οι καταθέσεις είναι αυτές που θα ισοσκελίσουν το “κακό” κομμάτι των ελληνικών τραπεζών. Η αρχή γίνεται με το συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις που θα σβήσουν τα “κόκκινα” δάνεια. Την συνέχεια δεν την γνωρίζει κανείς αλλά ο κόσμος είναι ήδη ανάστατος με τις πρόχειρες και ανόητες ανακοινώσεις.
Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι πως θα γίνουν χωρίς την έκδοση δικαστικής απόφασης και γιατί οι τράπεζες δεν υιοθετούν τις κατασχέσεις στις καταθέσεις και προτιμούν τον συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις χωρίς δικαστική απόφαση.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι θα επικαλεστούν το άρθρο 423 του Αστικού Κώδικα οπότε καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής η θέση του δανειολήπτη.
Σύμφωνα με το άρθρο 423 ΑΚ “Αν το χρέος αποτελείται από κεφάλαιο, τόκους και έξοδα η παροχή καταλογίζεται πρώτα στα έξοδα, έπειτα στους τόκους και τελευταία στο κεφάλαιο. Ο δανειστής μπορεί να αρνηθεί την αποδοχή της παροχής, αν ο οφειλέτης όρισε αλλιώς το καταλογισμό.”
Δηλαδή τι θα κάνουν οι τράπεζες στις καταθέσεις των δανειοληπτών;
Οι τράπεζες θα βάλουν “χέρι” στις καταθέσεις προκειμένου να ξοφλήσουν πρώτα τα έξοδα κ, μετά τους τόκους και μετά το κεφάλαιο. Δηλαδή θα προχωρήσουν σε συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις για να ισοσκελίσουν τις ζημίες τους και να εμφανίσουν κέρδη και αν περισσέψει κάτι από τις καταθέσεις να το χρησιμοποιήσουν για την απόσβεση του κεφαλαίου.
Με αυτό το τρόπο οι δανειολήπτες αφενός θα χάσουν τις καταθέσεις του και αφετέρου θα μειώσουν ελάχιστα το υπολειπόμενο κεφάλαιο του δανείου τους αφού τα χρήματά τους θα συμψηφίσουν πρώτα τους τόκους και τα έξοδα και ότι περισσεύει θα πάει στο κεφάλαιο. Οι ενέργειες αυτές είναι προδήλως αντισυνταγματικές και αυθαίρετες αι δε βρίσκουν έρεισμα πουθενά αλλού παρά στην διαφύλαξη της κερδοφορίας των τραπεζών.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις περιορισμένες πλέον δυνατότητες των δανειοληπτών για αντιδικία με τις τράπεζες με θετική έκβαση, οδηγούν τους δανειολήπτες στη μέγγενη της απομύζησης κάθε ίχνους αποταμίευσης που είχαν για μία ώρα ανάγκης.
Τεράστιο ζήτημα θα δημιουργηθεί στους κοινούς λογαριασμούς των καταθετών.
Δηλαδή, εάν ένας από τους δύο συνδικαιούχους του λογαριασμού έχει ληξιπρόθεσμα δάνεια σε οποιαδήποτε τράπεζα, η τελευταία έχει το δικαίωμα να προβεί σε συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις του οφειλέτη της αγνοώντας ότι τα τα χρήματα αυτά μπορεί να είναι του άλλου συνδικαιούχου που δεν οφείλει σε καμία τράπεζα.
Έτσι, οι τράπεζες προσάρμοσαν το κούρεμα αυτό στα νέα ελληνικά δεδομένα, αφού μετά την κρίση στην Κύπρο, πολλοί καταθέτες υπό το φόβο κουρέματος έσπασαν τις καταθέσεις τους σε κομμάτια των 100.000 ευρώ ή πρόσθεσαν συνδικαιούχους προκειμένου να αυξήσουν το ποσό των 100.000 της προστασίας για κάθε ένα επιπλέον συνδικαιούχο.
Έπεσαν όμως στη παγίδα, διότι εάν κάποιος από τους συνδικαιούχους αυτούς έχει δάνειο σε καθυστέρηση τα χρήματα θα δεσμευτούν ακόμη και αν δεν είναι αποδεδειγμένα καταθέσεις του δανειολήπτη αυτού, αλλά των λοιπών συνδικαιούχων.
Βέβαια, γίνεται αναφορά ότι δεν θα προβούν σε συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις πoυ περιέχουν μισθούς, συντάξεις και άλλα ασφαλιστικά βοηθήματα ή επιδόματα. Μένει να δούμε πότε θα αρθεί και αυτός ο περιορισμός για την πλήρη απελευθέρωση των δεσμεύσεων καταθέσεων για την παραμικρή οφειλή προς οποιονδήποτε.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι τράπεζες επεδίωκαν αυτού του είδους τον συμψηφισμό στις τραπεζικές καταθέσεις αντί των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, επειδή στη περίπτωση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών τα έξοδα είναι τεράστια, η διαδικασία χρονοβόρα, ο κίνδυνος της ανακοπής στις συνταγματικές εκτροπές των τραπεζών είναι εφικτός και το αποτέλεσμα είναι να αργοπορεί η διόρθωση του ισολογισμού των τραπεζών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τράπεζα ψάχνει να βρει απεγνωσμένα ζεστό χρήμα για να καλύψει τους δείκτες της κεφαλαιακής της επάρκειας και δεν την ενδιαφέρει ο πλειστηριασμός των ακινήτων.
Μάλιστα σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί ο Τειρεσίας Α.Ε. προκειμένου να γίνεται εύκολα ο εντοπισμός κόκκινων δανείων και καταθέσεων του ιδίου δανειολήπτη ή λογαριασμών που εμφανίζεται ο δανειολήπτης ως συνδικαιούχος.
Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Υπουργού περί των πλειστηριασμών. Τελικά ας μας πουν ευθαρσώς ότι η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών δεν γίνεται ούτε κατ’ επιταγή της Τρόικα ούτε κατ’ εντολή των τραπεζών, αλλά με εγχώρια πολιτική βούληση για να βουλιάξει το real estate για τα καλά και να αλλάξουν χέρια χιλιάδες φιλέτα εν μία νυκτί.
Παράδειγμα:
Υπάρχει δάνειο 100.000 ευρώ στις τράπεζα Χ σε καθυστέρηση 90 ημερών, ωστόσο ο δανειολήπτης είναι συνδικαιούχος σε λογαριασμό κίνησης στην τράπεζα Ψ μιας εταιρίας που συμμετέχει με ποσοστό 5% και ο λογαριασμός αυτός έχει 110.000 ευρώ.
Εν μία νυκτί η τράπεζα δεσμεύει τα 100.000 ευρώ του λογαριασμού και εξοφλεί το δάνειο του οφειλέτη της. Έτσι ο εταιρικός λογαριασμός θα μείνει με 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν οι λοιποί συνδικαιούχοι και συνεταίροι του δανειολήπτη γνώριζαν ή μη την ύπαρξη δανείου του συνέταιρου τους και ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής του συνέταιρου τους στις δική τους εταιρία (μόλις 5%).
Δείτε σχετικό άρθρο στο τύπο εδώ
1 Comments