Σαρωτικές αλλαγές στο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας – Αλλαγές στη διαδικασία απονομής της πολιτικής δίκης
Ψηφίστηκε και αναμένεται η δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Στόχος του συγκεκριμένου νόμου πλέον είναι σύμφωνα με την εισηγητική του έκθεση η βελτίωση και επιτάχυνση της απονομής της πολιτικής δίκης, ο εξορθολογισμός της διαδικασίας της πολιτικής δίκης και η αποδοτικότητα του συστήματος δικαιοσύνης.
Οι αλλαγές αφορούν κυρίως :
α) την καθ’ ύλην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων που δικάζουν σε πρώτο βαθμό και ως εφετεία. Ιδρύονται τα μονομελή Εφετεία.
β) την κατά τόπο αρμοδιότητα σε ορισμένες περιπτώσεις για την διευκόλυνση του διαδίκου που κινεί τη διαδικασία.
γ) Την ηλεκτρονική υποβολή και κατάθεση των δικογράφων με ηλεκτρονική υπογραφή.δ) την ηλεκτρονική επίδοση των δικογράφων στους αντιδίκους με δυνατότητα απάντησης καιαποδοχής με ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός που θα αποτελεί και το αποδεικτικό επίδοσης της αγωγής.
ε) Την διεύρυνση των προσώπων που μπορούν να κάνουν επιδόσεις με παραγγελία του Εισαγγελέα.
στ) Τις προθεσμίες που δεν υπολογίζονται κατά τη διάρκεια του Αυγούστου
ζ) Την κίνηση της διαδικασία για όσους είναι αποδεδειγμένα άποροι.
η) την εγγραφή και της αγωγής καταδολίευσης πλέον στα βιβλία διεκδικήσεων του Υποθηκοφυλακείου (άρθρο 21 νέου νόμου)
θ) Τη ρύθμιση κατάθεσης των προτάσεων ενώπιον Ειρηνοδικείων, Μονομελών και Πολυμελών Πρωτοδικείων (Ιδιαίτερα σημαντικό εάν αντιληφθεί κανείς ότι από το 2001 αναμέναμε την έκδοση ενός ΠΔ που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.)
ι) Το τεκμήριο ομολογίας σε περίπτωση ερημοδικίας σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό δηλαδή ενάγοντος ή εκκαλούντος (όπως ίσχυε και παλαιότερα).
ια) Τη διαδικασία απόδειξης με μάρτυρες όταν αυτό που καταθέτουν αφορά συμβάσεις και συλλογικές πράξεις για ποσά (μέχρι 20.000 ευρώ) . Απαγορεύει την απόδειξη με μάρτυρες περιεχομένου εγγράφων ανεξαρτήτως αξίας.
ιβ) Ποια θεωρούνται πλέον ιδιωτικά έγγραφα με πλήρη απόδειξη κυρίως για αυτά που είναι προϊόν μηχανικής απεικόνισης.
ιγ) Η αξία των μικροδιαφορών ορίζεται πλέον στο ποσό των 5.000 ευρώ (από 1.500 που ήταν μέχρι σήμερα, με δικονομικές συνέπειες για αυτή τη διαδικασία όπως π.χ. το ανέκκλητο των αποφάσεων αυτών.)
ιδ) Αλλαγές στις προϋποθέσεις για την κατάθεση αναψηλάφησης της πολιτικής δίκης.
ιε) Αντικατάσταση του άρθρου 691 περί προσωρινών διαταγών σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (Υποχρέωση πλέον των υποθηκοφυλακείων να εγγράφουν και τις προσωρινές διαταγές για την απαγόρευση μεταβολής της νομικής κατάστασης ακινήτων )
ιστ) Δεν επιδέχονται ένδικα μέσα οι αποφάσεις επί των ασφαλιστικών
ιζ) Αλλαγές στις ημερομηνίες που μπορεί να γίνει πλειστηριασμός (Ποιες ημέρες απαγορεύεται με ποινή ακυρότητας ο ορισμός ημερομηνίας πλειστηριασμού)
ιη) Αλλάζουν τα όρια και γίνονται πιο αυστηρά για την απειλή χρηματικής ποινής ως μέσο εκτέλεσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το διατακτικό δικαστικής αποφάσεως.
κ) Αλλαγές των άρθρων για τη διαδικασία εκτέλεσης (πλειστηριασμού) όπως γίνεται ήδη στα ειρηνοδικεία.
κα) Σημαντική αλλαγή στην κατάσχεση στα χέρια τρίτου όταν τρίτος είναι Τράπεζα. Πλέον μπορεί να γίνει επίδοση στην έδρα της τράπεζας ή σε οποιοδήποτε υποκατάστημά της.. Τέλος στις αρνητικές δηλώσεις των τραπεζών για τήρηση λογαριασμών οφειλέτου σε άλλα υποκαταστήματα..
κβ) Αντικατάσταση του άρθρου 1047 + 1049 για την προσωποκράτηση και την σύλληψη αντίστοιχα. Μόνο για αδικοπραξίες και απαιτήσεις άνω των 30.000 ευρώ..