πρωινο αντ1 live – Ενημέρωση – Video εκπομπής 14-5-2014 – Με κατασχέσεις και Τειρεσία κινδυνεύουν όσοι δεν πληρώνουν κοινόχρηστα. Η διαταγή πληρωμής, η ευθύνη του ιδιοκτήτη και η εξουσία του διαχειριστή της πολυκατοικίας. www.siamakis-lawyers.gr

πρωινο αντ1 live – Video εκπομπής 14-5-2014

πρωινο αντ1 live
Το πρωί της 14 Μαίου 2014 φιλοξενηθήκαμε με σύνδεση από Θεσσαλονίκη στην εκπομπή του πρωινο αντ1 live του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 με σχετικό θέμα συζήτησης τα απλήρωτα κοινόχρηστα και η διαδικασία είσπραξής τους με διαταγή πληρωμής.

Η συζήτηση στο πρωινο αντ1 live – ενημέρωση στράφηκε γύρω από τη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής από τον διαχειριστή για απλήρωτα κοινόχρηστα, καθώς και η εξουσία του διαχειριστή να προβεί σε κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη για οφειλές κοινοχρήστων, ανεξάρτητα εάν το ακίνητο ήταν μισθωμένο ή όχι.

Παράλληλα με την έκδοση της διαταγής πληρωμής ο οφειλέτης – ιδιοκτήτης αντιμετωπίζει την είσοδό του στις μαύρες λίστες (ΣΑΥ) του Τειρεσία, ακόμη και αν οι οφειλές αυτές προέρχονται από τον ενοικιαστή του. πρωινο αντ1 live

Αφορμή στάθηκε η δημοσίευση του άρθρου με τίτλο “ο πονοκέφαλος” των απλήρωτων κοινοχρήστων στο γνωστό ειδησεογραφικό protal capital.gr. πρωινο αντ1 live

o πονοκέφαλος των απλήρωτων κοινοχρήστων – πρωινο αντ1 live

Τα κοινόχρηστα έχουν εξελιχθεί σε μια βραδυφλεγή βόμβα με απροσδιόριστες συνέπειες κυρίως για τις πολυκατοικίες με τους συνεπείς ιδιοκτήτες που φροντίζουν και πληρώνουν. Στην ουσία οι τελευταίοι είναι αυτοί που συντηρούν ακόμη τις πολυκατοικίες από την πλήρη αποσύνθεση, αφού καθημερινά σε μεγάλες οικοδομές δεν λειτουργεί ακόμη και ο ανελκυστήρας λόγω διακοπής του ρεύματος εξαιτίας συσσωρευμένων οφειλών στην ΔΕΗ.

Τo πρόβλημα με τα κοινόχρηστα είναι βαθύτερο από ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας μας. Ο νομοθέτης έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορεί ο διαχειριστής μετά από απόφαση της Γενική Συνέλευσης του κτηρίου να προχωράει άμεσα σε δικαστικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της οικοδομής και να επιτύχει την λειτουργία της οικοδομής.

Η δυνατότητα αυτή είναι η διαδικασία της διεκδίκησης των οφειλών ακόμη και με διαταγή πληρωμής. Ο διαχειριστής μέσα σε μικρό διάστημα 2 εβδομάδων έχει τη δυνατότητα να καταθέσει και να πετύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές κοινοχρήστων σε βάρος όλων των συνιδιοκτητών που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς.

Δεν έχει σημασία το ύψος των οφειλών, ούτε εάν αυτά έχουν καταβληθεί ως ένα μέρος μόνο. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο διαχειριστής λειτουργώντας στο όνομα και για λογαριασμό της οικοδομής μπορεί να κινηθεί εναντίον των οφειλετών για την διεκδίκηση υπέρ της οικοδομής. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι στα δικαστήρια «σύρεται» ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος/γραφείου, ανεξάρτητα εάν εκείνη τη χρονική στιγμή η ιδιοκτησία του είναι μισθωμένη ή όχι.

Βάσει του κανονισμού του κτηρίου, προκύπτουν τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και κατά συνέπεια το ύψος των χρεών των οφειλετών. Η διαταγή πληρωμής εκδίδεται χωρίς την κλήτευση του οφειλέτη-ιδιοκτήτη στο δικαστήριο, ενώ ο διαχειριστής προσκομίζει τα παραστατικά των χρεών, όπως και αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας. Εν τέλει, η διαταγή πληρωμής εκδίδεται σε βάρος του ιδιοκτήτη, οποίος θα πρέπει να πληρώσει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ στη συνέχεια μπορεί να διεκδικήσει δια της δικαστικής οδού τα χρήματα από τον μισθωτή.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν αποπληρώσει τα χρέη απειλείται με κατάσχεση του ακινήτου που πραγματοποιείται για λογαριασμό της πολυκατοικίας. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν καταβάλει τις οφειλές, τότε θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με κατάσχεση ή με προσημείωση υποθήκης ή με εγγραφή στον Τειρεσία ή ακόμη και με κατάσχεση των τραπεζικών του λογαριασμών εφόσον το υπόλοιπο του λογαριασμού του είναι άνω των 1.500 ευρώ ή ακόμη και με κατάσχεση του ενοικίου εις χείρας του μισθωτή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση σε πλείστες περιπτώσεις έχει φτάσει στο απροχώρητο με τη συσσώρευση οφειλών από κοινόχρηστα που πολλές οικοδομές σε περίοπτη θέση ακόμη και σε πολύ καλές γειτονιές να μην έχουν καθαριότητα, κοινόχρηστο ρεύμα και ανελκυστήρα σε λειτουργία εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών. Ανάμεσα στους οφειλέτες μηνών, δυστυχώς υπάρχουν και περιπτώσεις ιδιοκτητών που άφησαν απλήρωτους ένα ή δύο μήνες και συμπεριελήφθησαν στην διαταγή πληρωμής μαζί με τους οφειλέτες περισσότερων μηνών. Ενδεικτικά, διαχειριστής προχώρησε στην έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές ύψους 157 ευρώ, ποσό που αυξάνεται στα 413 ευρώ, εάν συμπεριληφθούν οι νόμιμοι τόκοι, τα δικαστικά έξοδα, οι δαπάνες για την έκδοση επιταγής και η αμοιβή δικηγόρου.

Τέλος, το πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο ή κατά τη γνώμη μου άλυτο σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κανονισμός, ούτε πίνακας κατανομής ποσοστών των ιδιοκτησιών, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια άτυπα ο διαχειριστής να κατανέμει τα κοινόχρηστα. Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται η διαδικασία των μισθωτικών με αγωγή, ωστόσο είναι δυσαπόδεικτο το κομμάτι του ορισμένου της αγωγής αφού δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα η διαδικασία έκδοσης κοινοχρήστων, ενώ εξακολουθεί και διαιωνίζεται το πρόβλημα.

πρωινο αντ1 live

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

Leave A Reply