“Καλλικράτης” ένας λαμπρός αρχιτέκτονας που έγινε “Περιφερειάρχης”

Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Καλλικράτης είχε ενεργή συμμετοχή με καθοριστικό αρχιτεκτονικό ρόλο στα 4 μεγαλύτερα μηνεία της αρχαίας Αθήνας

Εργάστηκε στην κατασκευή των Μακρών Τειχών της πόλης την περίοδο 460-450 π.Χ, στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών της Αθήνας και στην ανοικοδόμηση του ναού αφιερωμένου στην Απτερο Νίκο στην Ακρόπολη.

Ο Φειδίας είχε επιστρατεύσει τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη προκειμένου να ολοκληρώσει το μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας που εμείς οι Έλληνες περιφρονούμε — την “ΑΚΡΟΠΟΛΗ”.

Το 2010 σε πρόσφατη έρευνα που είδα στην τηλεόραση μεταξύ 50 μαθητών γυμνασίου που ερωτήθησαν για το ποιος είναι ο Καλλικράτης το 90% απάντησαν ότι είναι οι νέοι δήμοι της χώρας. Μόλις 5 μαθητές ήξεραν την πραγματική ιδιότητα.

Τέλος πάντων, μας στενοχωρεί αυτή η κατάσταση και η άγνοια σημαντικών προσωπικοτήτων παγκόσμιας εμβέλειας αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε στην ελληνική πραγματικότητα και την δήθεν οικονομική κρίση, η οποία είναι πρωτίστως κρίση θεσμών ηθών και διαφθοράς.

Ας αφήσουμε τον αρχιτέκτονα Καλλικράτη και ας ασχοληθούμε με τον καλλικράτη “Περιφερειάρχη”. Ο νέος νόμος για την αναδιάρθρωση των δήμων, την κατάργηση των Νομαρχιών και την δημιουργία περιφερειών είναι πλέον γεγονός. Αντιδράσεις έγιναν σε τέτοιο βαθμο που να μου προκαλεί έκλπηξη, δεδομένου ότι ορισμένοι δε διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα σκληρά μέτρα τόσο έντονα όσο για τον Καλλικράτη.

Οι βασικές δομικές αλλαγές στο σύστημα αυτοδιοίκησης είναι οι εξής:

1) Καταργούνται οι Νομαρχίες
2) Δημιορυργούνται Περιφέρειες
3) Οι δήμοι της χώρας συνενώνονται σε 333 περίπου
4) Εκλογές πλέον κάθε 5 χρόνια μαζί με τις ευρω εκλογές.
5) Δικαίωμα εκλέγεσθαι στους 18άρηδες
και πολλά άλλα

για τις λεπτομέρεις του νόμου

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

Leave A Reply