Η νόμιμη μοίρα, το δικαίωμα των κληρονόμων…
Η νόμιμη μοίρα, το δικαίωμα των κληρονόμων.
Δείτε επίσης
Κληρονομιά Χωρίς διαθήκη – Οι δικαιούχοι και τα ποσοστά τους
Διαθήκη και κληρονομητήριο με το νέο νόμο
Η διαθήκη – ιδιόγραφη, δημόσια – ανάκληση – δημοσίευση
Η νόμιμη μοίρα και το δικαίωμα των κληρονόμων
Η νόμιμη μοίρα είναι ένα θεσμός του κληρονομικού δικαίου με βάση τον οποίο ο θανών δεν μπορεί να αποκλείσει από την κληρονομιά με τη διαθήκη του τους εγγύτερους συγγενείς του από τη κληρονομιαία περιουσία.
Ο νόμος εξασφαλίζει του εγγύτερους συγγενείς του θανόντος και συγκεκριμένα τους κατιόντες(τα τέκνα του), τους γονείς του και τη σύζυγό του από τον αποκλεισμό τους από την κληρονομιαία περιουσία ή από τον περιορισμό τους σε μέρος αυτής, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι λιγότερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος.
Το ποσοστό της νόμιμης μοίρας είναι το ½ του ποσοστού που θα κληρονομούσαν εάν δεν υπήρχε η διαθήκη και καλούνταν στη κληρονομιά ως εξ αδιαθέτου κληρονόμοι.
Η νόμιμη μοίρα καλύπτει το σύνολο της περιουσίας του κληρονομουμένου και αποτελεί το άθροισμα των ποσοστών σε κάθε περιουσιακό στοιχείο της κληρονομιάς.
Δεν αποκλείεται όμως να περιοριστεί και σε συγκεκριμένο περιουσιακό αντικείμενο το οποίο θα έχει οριστεί από το θανόντα στη διαθήκη του και θα διασφαλίζει το ελάχιστο προβλεπόμενο περιουσιακό ποσοστό ανάλογο της νόμιμης μοίρας.
Ας υποθέσουμε ότι ο κληρονομούμενος έχει τρία παιδιά ενώ η σύζυγός του έχει προαποβιώσει. Στη διαθήκη που δημοσιεύτηκε αποκαλύφθηκε ότι το σύνολο της περιουσίας αποτελούνταν από τρία ακίνητα αξίας 40.000 το κάθε ένα και συνολικά ανέρχονταν στο ύψος των 120.000 ευρώ. Εάν δεν υπήρχε η διαθήκη το κάθε ένα από τα παιδιά του θα καλούνταν σύμφωνα με την εξ αδιαθέτου διαδοχή και θα κληρονομούσαν 120.000/3 = 40.000 το κάθε ένα. Δηλαδή θα ήταν συγκύριοι στο κάθε ακίνητο ένα από τα τρία ακίνητα σε ποσοστό 1/3 εξ αδιαιρέτου ο κάθε ένας.
Όταν άνοιξε η διαθήκη τα δύο τέκνα του θανόντος πήραν από ένα ακίνητο και το τρίτο ακίνητο το μοιράστηκαν πάλι τα ίδια τέκνα του κληρονομημένου σε ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου ο κάθε ένας. Το τρίτο τέκνο δεν είχε συμμετοχή στην περιουσία του θανόντος πατέρα του, με βάση τη διαθήκη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο τρίτο τέκνο που δεν συμμετείχε στην κληρονομιαία περιουσία προσβάλλεται η νόμιμή του μοίρα στο ποσοστό εκείνο που ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με το νόμο το ποσοστό της νόμιμης μοίρας του τρίτου τέκνου ανέρχεται στο μισό της εξ αδιαθέτου διαδοχής δηλαδή 1/3 χ ½ = 1/6 στην κληρονομιαία περιουσία.
Στη προκειμένη περίπτωση το τρίτο τέκνο μπορεί να διεκδικήσει το 1/6 του συνόλου της περιουσίας του πατέρα του δηλαδή 120.000 / 6 = 20.000 ευρώ. Συνεπώς, το τρίτο τέκνο του κληρονομουμένου θα είναι συγκύριος με τα υπόλοιπα αδέρφια του σε ποσοστό τέτοιο σε όλα τα ακίνητα που το άθροισμά του θα καλύπτει το ποσό των 20.000 ευρώ. Δηλαδή θα είναι συγκύριος στο κάθε διαμέρισμα σε ποσοστό 1/6 εξ αδιαρέτου με τα υπόλοιπα αδέρφια του έτσι ώστε από το κάθε ακίνητο στο συγκεκριμένο ποσοστό αθροιστικά να συμπληρωθεί το ποσό των 20.000 ευρώ.
40.000 χ 1/6 = 6.666,66 για το πρώτο ακίνητο
40.000 χ 1/6 = 6.666,66για το δεύτερο ακίνητο
Και 40.000 χ 1/6 = 6.666,66 για το τρίτο ακίνητο. Σύνολο 20.000 ευρώ(19.999,98)
Συνήθως στη πράξη, μετά από δικαστικό αγώνα μεταξύ συγγενών για την αναγνώριση της νόμιμης μοίρας οι λοιποί κληρονόμοι δέχονται να πληρώσουν το τίμημα σε χρήμα αντί να υποχρεωθούν στην αναγκαστική συγκυριότητα του νόμιμου μεριδούχου σε κάθε ακίνητο στο 1/6.
Εκείνο που πρέπει να γνωρίζει ο δικαιούχος της νόμιμης μοίρας είναι ότι πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμά του με δικαστική απόφαση προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματα του στη κληρονομιαία περιουσία.
Προσοχή χρειάζεται επίσης στο χρόνο άσκησης της αγωγή διότι ο νόμος έχει θεσμοθετημένες σύντομες παραγραφές των δικαιωμάτων.
Η νόμιμη μοίρα, το δικαίωμα των κληρονόμων. Η νόμιμη μοίρα, το δικαίωμα των κληρονόμων. Η νόμιμη μοίρα, το δικαίωμα των κληρονόμων. Η νόμιμη μοίρα, το δικαίωμα των κληρονόμων.