Εφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος μας του ποινικού Δικαίου Ιωάννης Μανωλεδάκης

Αντίο Δάσκαλε…

Φτωχότερη από σήμερα η η Ελλάδα και η νομική επιστήμη…

Έφυγε  ένας δάσκαλος, ένας άθνθρωπος με αξίες και ήθος, ένα πρότυπό μας …

Ένας  ένθερμος υπερασπιστής των θεμελιωδών ελευθεριών και των συνταγματικών δικαιωμάτων.

Πριν αρκετά χρόνια στο συνέδριο προς τιμήν του θυμάμαι χαρακτηριστικά τα λόγια του για το ζήτημα της Δημοκρατίας – Ασφάλειας – Ελευθερίας :

Η δημοκρατία, η ασφάλεια και η ελευθερία αποτελούν το τρίπτυχο της ιδανικής πολιτείας, σημείωσε στην ομιλία του ο Ιωάννης Μανωλεδάκης.

Υπογράμμισε ότι μια υπερδύναμη μπορεί να κάνει επίκληση στη συλλογική ασφάλεια για εσωτερικούς λόγους και να μεταφέρει με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα της σε μια άλλη χώρα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ελευθερία στην σημερινή εποχή είναι η ανεπαίσθητη ποδηγέτηση της βούλησης του ατόμου, ώστε να νομίζει ότι είναι ελεύθερος, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.”

και έκλεισε με τη φράση καταχειροκροτούμενος όχι Ασφάλεια ή Δημοκρατία αλλά Ασφάλεια με Δημοκρατία

Θα σε θυμόμαστε πάντα…

Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 74 ετών, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Ιωάννης Μανωλεδάκης.

Τη θλίψη του εξέφρασε πολύς κόσμος:

«Ο Γιάννης Μανωλεδάκης υπήρξε πρότυπο επιστήμονα και δασκάλου για πολλές γενιές Ελλήνων Νομικών. Διεύρυνε τους ορίζοντες της ποινικής σκέψης και ανήγαγε τη νομική επιστήμη σε εγγυητή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας»

Για «μεγάλη απώλεια για τη νομική επιστήμη, για την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον τόπο»

«Ο Γιάννης Μανωλεδάκης ήταν ο υποδειγματικός και εμπνευσμένος δάσκαλος. Ο επίμονος και ευρηματικός ερευνητής. Ο ιδρυτής μιας ολόκληρης σχολής στο ποινικό δίκαιο και για μας, τους μαθητές, συναδέλφους και φίλους του, ο άνθρωπος που αποτελούσε το σημείο αναφοράς της ακαδημαϊκής κοινότητας», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος.

«Ο Γιάννης Μανωλεδάκης, διαπρεπής καθηγητής του Ποινικού Δικαίου άφησε την σφραγίδα του στη νεότερη νομική επιστήμη. Με τη διδασκαλία του, αλλά και τη συμμετοχή του σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης συνέβαλε ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό του ποινικού μας δικαίου με γνώμονα τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες»

«Το λαμπρό του έργο, η πλούσια κατάρτισή του, το ήθος και η αξιοπρέπειά του, καθώς και η επιστημονική του προσφορά αποτελούν πολύτιμες παρακαταθήκες που κληροδοτούνται, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην ελληνική κοινωνία», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

«Ο Ιωάννης Μανωλεδάκης σε όλη του τη ζωή υπήρξε όχι μόνο λαμπρός επιστήμονας αλλά και συνεπής υπερασπιστής των θεμελιωδών ελευθεριών και των συνταγματικών δικαιωμάτων. Όλοι οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα θυμούνται πάντοτε το αγέρωχο πνεύμα του και το απαράμιλλο ήθος του»,

«Η απώλεια του Γιάννη Μανωλεδάκη κάνει το νομικό κόσμο της χώρας φτωχότερο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους οικείους του και στην πανεπιστημιακή κοινότητα»

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

Leave A Reply