επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν ι: Απόφαση ΒΟΜΒΑ του Δ΄ τμηματος του Αρείου Πάγου περί Αντισυνταγματικότητας (κατά πλειοψηφία) – Παραπομπή στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν ι

Δείτε εδώ πρωτόδικες και εφετείου αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικό το πλαφόν στις αποζημιώσεις

Προγενέστερα άρθρα για την αντισυνταγματικότητα στο πλαφόν των αποζημιώσεων του επικουρικού κεφαλαίου

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει  η θεμελίωση της αντισυνταγματικότητας του άρθρου 4 του νόμου 4092 / 2012 για το επικουρικό κεφάλαιο.

επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν ι

επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν στις αποζημιώσεις για θύματα τροχαίων. Εισήγηση βόμβα που θα ανατρέψει αποζημιώσεις λόγω πλαφόν από το επικουρικό κεφάλαιο – Ανατροπή της εισήγησης κατά πλειοψηφία από το Δ΄ τμήμα του Αρείου Πάγου – Παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια.

Η εισήγηση περί Συνταγματικότητας.

Με εισήγηση ΒΟΜΒΑ του Δ΄ τμήματος του Αρείου Πάγου προτείνεται η υιοθέτηση της συνταγματικότητας του νόμου 4092/2012 με βάση τον οποίο το επικουρικό κεφάλαιο αποζημίωνε τα θύματα από ανασφάλιστα οχήματα.

Σύμφωνα με την εισήγηση η διάταξη που θέτει περιορισμό στις αποζημιώσεις του επικουρικού κεφαλαίου προς τα θύματα που υπέστησαν αναπηρία, ηθική βλάβη ή θάνατο συγγενικού τους προσώπου, είναι συνταγματική και περιορίζεται σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο μόλις στο ποσό των 6.000 ευρώ.

Η απόφαση του Δ΄ τμήματος του ΑΠ (1025/2015)

Το Δ΄ τμήμα του Αρείου Πάγου με απόφαση ΣΤΑΘΜΟ – ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ  την εισήγηση περί συνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης και κατά πλειοψηφία έκρινε ότι ο νόμος αυτός είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.  Παρά τα ελλείμματα του επικουρικού κεφαλαίου, δεν είναι δυνατόν να κοστολογούνται οι ανθρώπινες ζωές και αναπηρίες με πλαφόν των 6.000 ευρώ. Ταυτόχρονα είναι οξύμωρο ο κάθε ένας ασφαλισμένος να πληρώνει εισφορά στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ υπερ Επικουρικού Κεφαλαίου για αποζημίωσή του έναντι ανασφάλιστου οχήματος και από τη άλλη πάλι με νόμο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δέχεται πληρωμές για ανθρώπινες ζωές με πλαφόν 6.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα λόγω της διχογνωμίας για το ζήτημα, αφού η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που θα κρίνει το ζήτημα οριστικά και αμετάκλητα.

Τι προηγήθηκε

Στην προσπάθειά της η τότε κυβέρνηση να συγκρατήσει το έλλειμμα του επικουρικού κεφαλαίου από την αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων, θυσίασε την αξία της ανθρώπινης ζωής ή της αναπηρίας στο βωμό των χρημάτων και ταυτόχρονα προσδιόρισε την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια μόλις στο ποσό των 6.000 ευρώ.

Με μεγάλη γενναιότητα τα πρωτοβάθμια δικαστήρια αλλά και τα εφετεία της χώρας είχαν κρίνει αντισυνταγματικό τον συγκεκριμένο νόμο ως προς το ύψος και το είδος του “πλαφόν” για τις αποζημιώσεις θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, ωστόσο ο Άρειος Πάγος με εισήγηση του προτείνει την συνταγματικότητα του νόμου και την καθιέρωση του πλαφόν.

Επί της ουσίας, εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση και επικυρωθεί με απόφαση του Αρείου Πάγου, θα είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει πλαφόν στην “κοστολόγηση” της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν σε όλα τα δικαστήρια της χώρας χιλιάδες αγωγές αποζημίωσης από τα θύματα τροχαίων έναντι ασυνείδητων οδηγών που είχαν ανασφάλιστα οχήματα.

Αν και το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, κρίνεται επιβεβλημένη η νομοθετική πρωτοβουλία του κράτους για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, να καταργηθεί ο νόμος που έθετε το πλαφόν και να ενισχυθεί το επικουρικό ταμείο ασφάλισης ατυχημάτων με πηγές χρηματοδότησης του ίδιου του συστήματος των ασφαλειών αστικής ευθύνης.

Εάν τελικώς επικρατήσει η απόφαση περί συνταγματικότητας και στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του Αρείου Πάγου η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική όσον αφορά τις αποζημιώσεις των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.

δείτε και εδώ

επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν ι,επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν ι,επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν ι ,επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν ι, επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν ι, επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν ι, επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν ι, επικουρικό κεφάλαιο πλαφόν ι

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

Leave A Reply