επαγγελματίες οδηγοί: Επιστροφή πινακίδων και άδειας για τα ανασφάλιστα επαγγελματικά αυτοκίνητα με την καταβολή του προστίμου – Δικαίωση με νόμο, μετά τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων – Το θέμα είχε δημοσιευθεί στο τύπο μετά από θετική δικαστική απόφαση για οδηγό ΤΑΧΙ.

επαγγελματίες οδηγοί

επαγγελματίες οδηγοί

επαγγελματίες οδηγοί

Δικαίωση για χιλιάδες επαγγελματίες οδηγούς που είχαν πέσει θύματα της ασφαλιστικής εταιρίας “μαιμού” General Commodities” αλλά και για όλων των υπολοίπων ανασφάλιστων επαγγελματικών οχημάτων, έρχεται με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο κάθε ανασφάλιστο όχημα εφόσον ελέγχονταν αφαιρούνταν οι πινακίδες κυκλοφορίας για 2 έτη σε περίπτωση ατυχήματος και για 3 έτη σε περίπτωση υποτροπής.

Με το νέο νόμο που προωθείται θα επιστρέφονται οι πινακίδες με την καταβολή του προστίμου. Έτσι, ανακουφίζονται χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί που έχασαν τις πινακίδες εξαιτίας της ασφαλιστικής εταιρίας μαιμού, ενώ νόμιζαν ότι τα οχήματά τους ήταν ασφαλισμένα.

Το θέμα είχε γίνει ήδη γνωστό μετά το “κραχ” και την ανακάλυψη της συγκεκριμένης ασφαλιστικής εταιρίας, όπου χιλιάδες αυτοκίνητα επαγγελματικά κυκλοφορούσαν ανασφάλιστα. Πολλοί οδηγοί έχασαν τις πινακίδες μετά απο έλεγχο της αστυνομίας ή την εμπλοκή τους σε τροχαίο ακόμη και αν δεν ευθύνονταν.

Το ζήτημα απασχόλησε τόσο τον τύπο (βλ. χαρακτηριστικά παρέμβασή μας στο zougla.gr) όπως επίσης και τα διοικητικά δικαστήρια που έκριναν σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι καταστροφικό για την επιβίωση των επαγγελματιών σε σχέση με την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Χαρακτηρισική είναι η απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία αναστέλλεται η απόφαση του διοικητή της τροχαίας και επιστρέφει τις πινακίδες σε οδηγό ταξί που είχαν αφαιρεθεί για δύο χρόνια.

Οι θετικές δικαστικές αποφάσεις σε συνδυασμό με την πίεση των επαγγελματιών για ην αποκατάσταση της ζημίας που υφίστανται από ένα τόσο σκληρό μέτρο, οδήγησαν το υπουργείο στη λήψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Κατωτέρω και η ανακοίνωση.

Θα επιστρέφονται πλέον δίπλωμα οδήγησης, άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας με την καταβολή προστίμου στα ανασφάλιστα οχήματα

 

Ο υπουργός Δημόσίας τάξης ανακοίνωσε ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία σε περιπτώσεις παραβάσεων για ανασφάλιστα οχήματα θα επιστρέφονται πλέον τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια ικανότητας οδήγησης, άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας), πριν την παρέλευση της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου αφαίρεσης (από έξι μήνες έως δύο χρόνια), με την προϋπόθεση της καταβολής του διοικητικού προστίμου.
Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα, ιδίως επαγγελματιών οδηγών, ιδιοκτητών επαγγελματικών οχημάτων, αγροτών αλλά και λοιπών ιδιωτών που χρησιμοποιούν τα οχήματα τους ως αναγκαίο μέσο εξυπηρέτησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

Leave A Reply