εμπορικές μισθώσεις καταγγελία: Δημοσίευση στο δημοφιλές ειδησεογραφικό portal capital.gr – ΔΕΝ αναστέλλονται οι εξώσεις των εμπορικών μισθώσεων δύστροπων ενοικιαστών με την εκδοθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

εμπορικές μισθώσεις καταγγελία

εμπορικές μισθώσεις καταγγελία

εμπορικές μισθώσεις καταγγελία

Το σχόλιο αυτό δημοσιεύτηκε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ρεπορτάζ στο δημοφιλές ειδησεογραφικό portal capital.gr και μπορείτε επίσης να το δείτε ολοκληρωμένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ

Το κείμενο όπως είναι δημοσιευμένο στο capital.gr
Ακόμη πιο ελαστικές καθιστά τις σχέσεις ενοικιαστών επαγγελματικών ακινήτων και ιδιοκτητών μία από τις τελευταίες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τίτλο «ρυθμίσεις για την οικονομική ανάπτυξης της χώρας» που ψηφίστηκε, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του 2012, στη Βουλή.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση μειώνει σημαντικά το κόστος για μισθωτές καταστημάτων ή γραφείων που έχουν αποφασίσει -λόγω κρίσης- είτε να διακόψουν τη δραστηριότητά τους είτε να μετεγκασταθούν σε φθηνότερα ακίνητα. Ωστόσο, ναρκοθετεί τις επενδύσεις, δεδομένου ότι οι μισθωτές, ύστερα από την πάροδο ενός χρόνου, μπορούν με πολύ μικρό κόστος να εγκαταλείψουν το εμπορικό ακίνητο.

Τι προβλέπεται

Η ρύθμιση δίνει το δικαίωμα στους ενοικιαστές επαγγελματικών επιφανειών να καταγγείλουν -ακόμη και εάν έχει συμφωνηθεί 12ετής μίσθωση- τη σύμβαση, πληρώνοντας αποζημίωση ίση με 3+1 μήνες. Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο παραμονής στο ακίνητο και να πραγματοποιήσουν την καταγγελία μέχρι την 31/12/2013.

Μάλιστα, εάν οι μισθωτές ενημερώσουν τρεις μήνες νωρίτερα τον ιδιοκτήτη, τότε μπορούν να αποχωρήσουν από το ακίνητο, καταβάλλοντας μόνον ένα μήνα αποζημίωση.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ακόμη και όσοι είχαν παραιτηθεί από το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, μπορούν να αποχωρήσουν από το ακίνητο, πληρώνοντας μισθώματα είτε 4 μηνών είτε ενός (εάν έχει προηγηθεί ενημέρωση πριν από τρεις μήνες).

Τα παραπάνω ισχύουν και για όσους μισθώνουν διατηρητέα κτήρια.

«Πρόκειται για προστατευτική διάταξη υπέρ των ενοικιαστών, ελέω κρίσης, που οδηγεί, βέβαια, σε ελαστικοποίηση των σχέσεων μισθωτή-ιδιοκτήτη. Ο ενοικιαστής έχει, πλέον, τη δυνατότητα να καταγγείλει τη μισθωτική σύμβαση είτε αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα είτε όχι. Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν προβλέπει αναστολή εξώσεων των κακοπληρωτών ενοικιαστών εμπορικών χώρων, όπως παρερμηνεύθηκε τις τελευταίες ημέρες» αναφέρει ο νομικός Νίκος Σιαμάκης.

Και μπορεί η ρύθμιση να ισχύει μόνο για τη φετινή χρονιά, ωστόσο, στην πράξη η ισχύς τέτοιου είδους νομοθετημάτων τείνει να ανανεώνεται, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Μέχρι πρότινος, απαιτούνταν η καταβολή αποζημίωσης ίσης με 10 μήνες, ήτοι έξι μισθώματα πριν και τέσσερα μετά από την καταγγελία της σύμβασης (6+4).

 

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

Leave A Reply