απαλλαγή φπα για μικρές επιχειρήσεις: Ανακούφιση επιχειρήσεων ή άλλη μία “ΒΟΜΒΑ” στον υγιή ανταγωνισμό;

απαλλαγή φπα για μικρές επιχειρήσεις

απαλλαγή φπα για μικρές επιχειρήσεις

απαλλαγή φπα για μικρές επιχειρήσεις

Νόθευση Ανταγωνισμού φέρνει η απαλλαγή ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις

Μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου, που απαλλάσσει από το συνυπολογισμό και την απόδοση του ΦΠΑ τους επιτηδευματίες που είχαν τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, βγήκαν τα μπλοκάκια για να καταγραφούν κέρδη και ζημιές από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Με το άκουσμα της είδησης οι περισσότεροι αναφώνησαν ότι είναι ένα μέτρο το οποίο έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό, ενώ ο αντίκτυπος που έχει σε πολιτικό επίπεδο στην κοινωνία είναι θετικός.

Τι ισχύει στη πράξη για το μέτρο

Ας δούμε τώρα στη πράξη τι μεγάλη ζημιά κάνει το συγκεκριμένο μέτρο στους μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ταυτόχρονα στον υγιή ανταγωνισμό. Παράλληλα, το προσδοκώμενο όφελος του δημοσίου από αυτή την ενέργεια θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που για τα οποία το συγκεκριμένο μέτρο σχεδιάστηκε.

Τα προβλήματα που δημιουργεί.

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός. Ο επίσης μικρός επιτηδευματίας των 12.000 ακαθάριστα, ή των 15.000 χιλιάδων ακαθάριστα είτε πωλεί αγαθά είτε πωλεί υπηρεσίες θα πρέπει να πείσει το πελατολόγιό του να αγοράσει από αυτόν 23% ακριβότερα τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του.

Οι επιλογές των μικροεπαγγελματιών

Δηλαδή, ο συγκεκριμένος μικροεπιτηδευματίας θα αναγκαστεί για να ανταγωνιστεί το φθηνότερο δίπλα του να προβεί σε 3 ενέργειες:

Α) Θα απορροφήσει το ΦΠΑ προκειμένου να πουλάει με την ίδια τιμή με τον διπλανό του που έχει την απαλλαγή, γεγονός που θα τον οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο

Β) Θα λέει στον υποψήφιο πελάτη του με απόδειξη τόσα χωρίς απόδειξη τόσα. Έτσι, η φοροδιαφυγή θα διογκωθεί τόσο πολύ που θα ψάχνουμε τις αποδείξεις με το τηλεσκόπιο.

Γ) Υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή σε συνέχεια της προηγούμενης. Εξαιτίας του ότι δεν θα κόβονται αποδείξεις, την επόμενη χρονιά όλοι οι μικροεπιτηδευματίες που κινούνται σε τζίρο γύρω στις 10.000 ευρώ θα φροντίσουν την επόμενη χρονιά να ενταχθούν στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς.

Τα αποτελέσματα του μέτρου

Τι σημαίνει για το ελληνικό δημόσιο αυτό; Φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ 23% και φοροδιαφυγή στην απόκρυψη εισοδήματος 26% από το πρώτο ευρώ για όλα τα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν προκειμένου να ληφθεί ο στόχος των 10.000 ευρώ σε τζίρο.  Με άλλα λόγια το ίδιο το δημόσιο εξωθεί τον μικροεπιτηδευματία στο να επιλέξει μεταξύ της επιβίωσης και της φοροδιαφυγής. Αναρωτιέμαι εάν κάποιος θα μπορούσε να επιλέξει το πρώτο.

Σε όλα αυτά δε πρέπει να ξεχνάμε την εξοικονόμηση δαπάνης σε αυτόν που έχει εξαιρεθεί από τον ΦΠΑ. Αναλογιστήκατε ποτέ το κόστος ενός λογιστή για τη τήρηση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ; Αυτό το εξοικονομεί ο πρώτος και το επιβαρύνεται ο δεύτερος. Άρα η ψαλίδα του ανταγωνισμού ανοίγει περισσότερο από το 23% σε απόλυτους αριθμούς.

Τι λένε οι υποστηρικτές του μέτρου

Το αντεπιχείρημα στο όλο αυτό εγχείρημα είναι ότι οι επιτηδευματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ δεν θα επιλέξουν την απαλλαγή του ΦΠΑ γιατί δήθεν δεν τους συμφέρει, αφού δεν θα μπορούν να δικαιολογούν επιστροφή ΦΠΑ από τα τιμολόγια εξόδων τους.

Πως θα αντιδράσει ο πολίτης σε αυτούς που έχουν ΦΠΑ.

Η απάντηση του μέσου συνετού ανθρώπου και καταναλωτή στο ερώτημα «τα δύο διπλανά καταστήματα πωλούν το Α προϊόν ή την Α υπηρεσία 100 και 123 ευρώ αντίστοιχα, αλλά ο δεύτερος δικαιολογεί δαπάνες τιμολογίων, εσείς ποιον θα επιλέξετε;»

Εάν βρεθεί έστω και  ένας που θα επιλέξει στους καιρούς μας τον δεύτερο, τότε το μέτρο θα έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία και θα πρέπει να πανηγυρίζουμε ομαδικά. Εάν όμως υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι με αυτό το μέτρο καταστρέφονται μικροεπιτηδευματίες νομίζω ότι το όριο θα πρέπει να ανέβει σε αυτό το επίπεδο που δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για μικροεπιτηδευματίες αλλά για επιχειρήσεις με σοβαρούς τζίρους που ούτως ή άλλως ο ανταγωνισμός λειτουργεί και ίσως να μένει και κάτι παραπάνω στο ταμείο.

Ποιο είναι το πραγματικό εισόδημα του επαγγελματία με τζίρο 10.000 ευρώ;

Επίσης δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για 10.000 ευρώ τζίρο, μιλάμε για καθαρά περίπου στις 6.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από τα όρια της φτώχειας ετησίως. Σε αυτό το ποσό όμως ο μικροεπιτηδευματίας θα πρέπει να πληρώσει 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος 1560 ευρώ φόρο εισοδήματος και 858 ευρώ προκαταβολή φόρου. Δηλαδή καθαρά να μένουν κάτω από 4.000 ευρώ. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Σκεφτείτε επίσης κάποιον με τζίρο 10.500, που θα πρέπει να πληρώσει εκτός των παραπάνω και άλλα 2.400 ευρώ επιπλέον στο ΦΠΑ κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Πως θα ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους;

Εάν θέλουμε να προστατέψουμε τη μικρή επιχείρηση και τον υγιή ανταγωνισμό, να ενισχύσουμε την απασχόληση και να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή, το συγκεκριμένο μέτρο όπως ελήφθη οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα.

 

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

Leave A Reply