Αντισυνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος; Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Τέλος επιτηδεύματος – Το “τέλος” των ελεύθερων επαγγελματιών…

Ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών κατέθεσε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ για τη ακύρωση της επιβολής του παράλογου πλην άλλων “τέλους” επιτηδεύματος, εκμεταλλευόμενος το νόμο Καστανίδη περί πρότυπης δίκης προκειμένου να συζητηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Η απόφαση που θα εκδοθεί θα αποτλέσει πιλότο για όλους τους υπόλοιπους από εμάς οι οποίοι ήδη λάβαμε το ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα με τον υπολογισμό της οφειλής και τη δυνατότητα καταβολής σε δόσεις με ελάχιστες καταβολές τα 300 ευρώ ή εφάπαξ με έκπτωση 5% επί της συνολικής οφειλής.

Στα ΜΜΕ ακούστηκαν δύο διαφορετικές απόψεις αναφορικά με τη δυνατότητα προσφυγής κατά του ειδικού εκκαθαριστικού σημειώματος. Η μία άποψη έλεγε ότι η ρητή δήλωση επιφύλαξης δε θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα και άσκοπα προβαίνουν σε αυτή οι φορολογούμενοι και η άλλη άποψη η οποία λέει ότι οι καταβολές πρέπει να γίνουν με ρητή δήλωση επιφύλαξης προκειμένου αφενός να μη βεβαιωθούν οι οφειλές ως ληξιπρόθεσμες και αφετέρου να υπάρχει η δυνατότητα σε περίπτωση ακύρωσης του μέτρου ως αντισυνταγματικού να ζητηθεί η επιστροφή των ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Σύμφωνα με το δικόγραφο της αιτήσεως ακυρώσεως που κατέθεσε ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών, η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος πάσχει από θέμα συνταγματικότητας στα εξής σημεία:

1) 78 παρ. 1 και 4, 4 παρ. 1 και 5 του Συντάγματος. Το λεγόμενο ως “τέλος” δεν έχει ανταποδοτικότητα από τη πλευρά του δημοσίου, ενώ είναι επιπλέον καθαρή φορολογική επιβάρυνση, δεδομένου ότι η άδεια άσκησης επαγγέλματος πιστοποιείται από ειδικά πιστοποιημένους φορείς οι οποίοι λαμβάνουν κατά το νόμο τα ειδικά τέλη, παράβολα εισφορές κλπ.

2) 78 παρ. 1 του Συντάγματος. Μοναδικό κριτήριο επιβολής είναι η ιδιότητα του επιτηδευματία, χωρίς σύνδεση με τα εισοδήματά του ή το τζίρο του ή τη περιουσία του και είναι το ίδιο ποσό για όλους ανεξαρτήτως των συγκεκριμένων προϋποθέσεων που προανέφερα.

3) 4 παρ. 5 του Συντάγματος Φορολογική επιβάρυνση σε όλους χωρίς διακρίσεις πχ ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των επιτηδευματιών.

4) 5 παρ. 1 του Συντάγματος. Το ζήτημα της προσωπικής και επαγγελματικής και οικονομικής δραστηριότητας και ελευθερίας. Περιορίζεται η επαγγελματική ελευθερία η οποία εξαρτάται από την επιβολή ειδικού φορολογικού ποσού, το οποίο άν κάποιος δεν έχει να πληρώσει (επειδή για παράδειγμα έχει εν τοις πράγμασι ανενεργό μπλοκάκι) δε θα μπορεί να ασκεί τη δραστηριότητά του.

5) 3 παρ. 5 της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1167/02-08-2011 (Φ.Ε.Κ. Β’ 1835/17-08-2011) Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της διάταξης του άρθρου 31 παρ. 5 του Ν. 3986/2011 στερεί το δικαίωμα αναστολής με διάταξη νόμου σε περίπτωση προσφυγής στα αρμόδια φορολογικά-διοικητικά δικαστήρια. Έτσι όμως καταλύεται το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας, το δικαίωμα δηλαδή του καθενός από εμάς για προστασία μας από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Συνεπώς, το ΣτΕ έχει ήδη αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης και αναμένεται η συζήτησή της και η έκδοση της αποφάσεως για την ακύρωση ή μη του ως άνω φορολογικού μέτρου.

(μέρος των ως άνω στοιχείων ελήφθησαν από το δελτίο τύπου του ΔΣΑ 23-9-2011).

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

Leave A Reply