Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον κώδικα δικηγόρων – Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση του νέου νόμου – Όλες οι εξελίξεις

κώδικα δικηγόρων: όλες οι εξελίξεις

Αιτιολογική έκθεση του κώδικα δικηγόρων

κώδικα δικηγόρων

Κατατέθηκε ο νόμος για τον Κώδικα Δικηγόρων – Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση του νέου νόμου

Δείτε και εδώ τα σχετικά δημοσιεύματα για τον κώδικα δικηγόρων

 

Δείτε παρακάτω τι είχαμε γράψει για τον κώδικα δικηγόρων πριν αρκετό χρονικό διάστημα στις 15-7-2013

 

Δείτε εδώ τη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο του νέου κώδικα δικηγόρων.

Ο κώδικας περί δικηγόρων ένα νομοθέτημα του 1954 σην καθαρεύουσα περιελάμβανε κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα αυτά των αμοβών του δικηγόρου υπολογιζόμενα σε δραχμές και μάλιστα με την αξία της δραχμής την περίοδο εκείνη.

Για παράδειγμα άρθρο 114 “Δια την σύνταξιν αγωγής περί εξώσεως λόγω καθυστερήσεως του μισθώματος ή λήξεως του χρόνου της συμβάσεως μισθώσεως, το ελάχιστο όριο της αμοιβής του δικηγόρου είναι ενώπιον του Ειρηνοδίκου δραχμαί 15, ενώπιον δε του Προέδρου Πρωτοδικών δραχμαί 30.”

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, οι διατάξεις αυτές δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν το 2013, όταν όλα έχουν αλλάξει τόσο γρήγορα και ριζικά.

Στις αλλαγές που σχεδιάζονται να έρθουν και που θα αποτελούν το νέο κώδικα περί δικηγόρων μετά την ψήφισή του, βέβαια, συγκαταλέγονται και οι εξής:

α) Ελεύθερη συμφωνία για τις αμοιβές, καταργώντας τις ελάχιστες κατώτατες. Ο δικηγόρος και ο εντολέας θα καταρτίζουν συμφωνία για το ύψος της αμοιβής.
(ΕΔΩ δημιουργείται ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα πληρώνονται τα ποσά υπέρ Δικηγορικών συλλόγων, ΔΟΥ, Ταμείου Νομικών, ΦΠΑ κλπ κρατήσεων του γραμματίου προείσπραξης το οποίο και θα καταργηθεί)

β) Σε περίπτωση που δεν καταρτιστεί συμφωνία το ποσό της αμοιβής θα καθορίζεται από το ύψος του αντικειμένου της δίκης. Ειδικότερα για αντικείμενο αξίας έως 200.000 ευρώ ποσοστό 2%, 200.000 έως 750.000 ευρώ σε ποσοστό 1,5% και όσο ανεβαίνει το ύψος του αντικειμένου της διαφοράς τόσα θα μειώνεται το ποσοστό της αμοιβής.

γ) Το πειθαρχικό δίκαιο των δικηγόρων αλλάζει και αυστηροποιείται και προβλέπονται ποινές οι οποίες φτάνουν και τα δύο (2) έτη προσωρινής παύσης της δικηγορικής δραστηριότητας για συγκεκριμένα πειθαρχικά αδικήματα, ενώ προβλέπεται και η οριστική διαγραφή.

δ) Για Δικηγορικούς συλλόγους έως 1000 μέλη – πολλοί επαρχιακοί δικηγορικοι σύλλογοι – καταργείται το παραταξιακό ψηφοδέλτιο στις εκλογές και θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο.

ε) Οι διοικήσεις των Συλλόγων θα είναι τετραετίας και όχι τριετίας που είναι σήμερα.

Στ) Καταργούνται οι χωριστές ανά εφτείο χώρας εξετάσεις για τους νέους δικηγόρους και ορίζεται επιτροπή εξετάσεων από καθηγητές νομικής που θα οργανώσουν ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρων.

ζ) Προβλέπεται η ελεύθερη ίδρυση δικηγορικών εταιριών στην ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό με παραρτήματα οπουδήποτε.

η) Η πρακτική άσκηση των νέων ασκουμένων δικηγόρων θα μπορεί να γίνεται στα δικαστήρια (ΚΥΡΙΩΣ ΕΚΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ) για εξοικονόμηση πόρων του υπουργείου σε δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά κυρίως επειδή η απασχόληση ασκουμένων αποτελεί τεκμήριο για τον δικηγόρο που τους απασχολεί, ενώ στην όλη διαδικασία εμπλέκεται και το ΙΚΑ με τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές για τα σημερινά δεδομένα.

θ) Θα δίνεται η δυνατότητα ελεύθερης προβολής και διαφήμισης των νομικών υπηρεσιών σε ιστοσελίδες και διαφημίσεις στα ΜΜΕ.

ι) Πρβλέπεται η υποχρεωτικότητα του θεσμού της διαμεσολάβησης σε ορισμένες υποθέσεις και προσδιορίζεται επακριβώς ο ρόλος του δικηγόρου στη συγκεκριμένη διαδικασία και η εκτελεστότητα των αποφάεων της διαμεσολάβησης.

Σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές όπως αποτυπώθηκαν στο σχέδιο του νέου κώδικα δικηγόρων. Εκείνο που μένει είναι να δούμε το τελικό ψηφισμένο το σχέδιο του νέου κώδικα δικηγόρων που θα αποτελέσει και το νέο κώδικα περί δικηγόρων, καθώς και τις τροποποιήσεις που θα εισηγηθούν οι δικηγορικοί σύλλογοι στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

Leave A Reply