Real Estate: Η ανασφάλεια οδηγεί σε ναρκοπέδιο.
Η αγορά ιδιόκτητου ακινήτου αποτελούσε πάντοτε στη συνείδηση του Έλληνα την πρώτη του προτεραιότητα από τη στιγμή που αποφάσιζε να δημιουργήσει οικογένεια.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται μία δραματική στροφή στις επιλογές των νέων ανθρώπων για αγορά κατοικίας, με κύρια αιτία αυτής της μεταστροφής, την ανασφάλεια για το μέλλον.
Η πτώση της ζήτησης οφείλεται κυρίως στην υπερχρέωση των νοικοκυριών και την εν γένει κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών, στα σενάρια καταστροφολογίας της οικονομίας της χώρας, στην αυξανόμενη ανεργία και στην αρνητική σκέψη ότι η κατάσταση βαίνει σε αδιέξοδο.
Σε όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε ότι προστέθηκε και ο φόβος και η καχυποψία των επίδοξων αγοραστών αναφορικά με την νομική κατάσταση των ακινήτων και των πωλητών.
Υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων, η προσωπική εμπειρία των οποίων, στην αγορά ακινήτου, θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.
Υπόθεση που οδηγήθηκε στα δικαστήρια: Διατίθετο νεόδμητο διαμέρισμα σε οικοδομή προς πώληση από ιδιώτη (Β), το οποίο τελικώς επωλήθη στον (Γ).
Το συγκεκριμένο διαμέρισμα αποτελούσε κληρονομιαία περιουσία του (Α) από τον πατέρα του, ο οποίος (Α) αφού έκανε αποδοχή κληρονομιάς, την ίδια ημέρα πούλησε το διαμέρισμα σε συγγενικό του πρόσωπο (Β). Έτσι, οι πιστωτές του (Α) αντιλήφθηκαν άμεσα ότι αυτός απέκτησε και εκποίησε ταυτόχρονα ακίνητη περιουσία του και θεώρησαν ότι υπήρξε συμπαιγνία προς βλάβη των συμφερόντων τους γι’ αυτό και κατέθεσαν αγωγή περί καταδολίευσης δανειστών σε βάρος του (Α) και (Β).
Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ο (Β) πούλησε σε νέο αγοραστή (Γ) το διαμέρισμα, ο οποίος δεν γνώριζε ούτε τον (Α) ούτε τον (Β) ούτε και τις αντιδικίες τους (Α και Β) με τους πιστωτές του (Α).
Ακολούθως, οι πιστωτές του (Α) κατέθεσαν αγωγή και σε βάρος του νέου αγοραστή (Γ).
Ο νέος αγοραστής (Γ) βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να αποδείξει ότι ήταν καλόπιστος και ότι δεν γνώριζε τη πραγματική κατάσταση. Παρόλα αυτά όμως οδηγήθηκε στα δικαστήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όμως, ήταν δύσκολο για τον καλόπιστο τρίτο (Γ) να γνωρίζει εκ των προτέρων την καταδολίευση των δανειστών δεδομένου ότι η σχετική αγωγή δεν εγγράφεται στο υποθηκοφυλακείο/κτηματολόγιο.
Επιπλέον, είναι δύσκολο να πληροφορηθεί κανείς την οικονομική κατάσταση ενός προσώπου είτε από δημόσιες υπηρεσίες είτε από ιδιωτικές εταιρίες, γιατί προσκρούει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Το ζήτημα, επομένως, της βελτίωσης της κατάστασης στην αγορά ακινήτων, απαιτεί αντιστροφή του κλίματος ανασφάλειας και αναπτέρωση του ηθικού των πολιτών με μέτρα ανακούφισης από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης και παράλληλες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Σε διαφορετική περίπτωση η καθίζηση θα εξελιχθεί σε ισοπέδωση και η οικονομική ανάκαμψη σε όνειρα θερινής νυχτός.