Πώς η Νέα Νομοθεσία για την Τεχνητή Νοημοσύνη Προστατεύει τους Πολίτες και Ενισχύει την Καινοτομία
Νέος Κανονισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Εξασφάλιση Δικαιωμάτων και Καινοτομίας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νέο κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη, που στοχεύει στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την προώθηση της καινοτομίας.
Σας παρουσιάζουμε τα 5 βασικά σημεία ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με απλά παραδείγματα κατανόησης των κανόνων στη καθημερινότητα των πολιτών.
1. Απαγόρευση Κυκλοφορίας Επικίνδυνων Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης – Κοινωνική Βαθμολόγηση και Αναγνώριση συναισθημάτων.
Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για κοινωνική βαθμολόγηση, αναγνώριση συναισθημάτων σε εργασιακούς χώρους και σχολεία, καθώς και για τη χειραγώγηση και εκμετάλλευση ευάλωτων χρηστών. Παράδειγμα: Ένα σύστημα που βαθμολογεί τους πολίτες με βάση τη συμπεριφορά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα επιτρέπεται πλέον.
2. Περιορισμοί στη Βιομετρική Ταυτοποίηση
Η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης από τις αρχές επιβολής του νόμου θα επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με δικαστική έγκριση, για περιορισμένο χρόνο και γεωγραφική έκταση. Παράδειγμα: Οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν βιομετρική ταυτοποίηση σε πραγματικό χρόνο για να βρουν έναν αγνοούμενο, αλλά μόνο με ειδική άδεια και για συγκεκριμένη περιοχή.
3. Διαφάνεια και Λογοδοσία
Οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν καταγγελίες για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και να λαμβάνουν ουσιαστικές εξηγήσεις για αποφάσεις που τους επηρεάζουν. Παράδειγμα: Εάν ένας τραπεζικός αλγόριθμος απορρίψει ένα αίτημα δανείου, η τράπεζα θα πρέπει να εξηγήσει τον λόγο στον πελάτη.
4. Υποχρεώσεις για Υψηλού Κινδύνου Συστήματα
Τα συστήματα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αξιολογούν και να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους, να τηρούν αρχεία χρήσης, να είναι διαφανή και να εποπτεύονται από ανθρώπους. Παράδειγμα: Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιείται στην υγειονομική περίθαλψη πρέπει να καταγράφει όλες τις ενέργειές του και να επιτρέπει τον έλεγχο από ιατρικό προσωπικό.
5. Στήριξη της Καινοτομίας
Η κάθε χώρα θα δημιουργήσει φορείς, για να δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις στην ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων. Παράδειγμα: Μια μικρή επιχείρηση μπορεί να δοκιμάσει το νέο της σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση πελατών σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον πριν το λανσάρει στην αγορά.