“Κλειστά Επαγγέλματα” και Δικηγόροι – ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΥΘΟΣ

Το συγκεκριμένο άρθρο το γράφω με αφορμή ένα εκπληκτικό άρθρο του Γιάννη Ελαφρού, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010 στη Σελίδα 28 με τίτλο (Οι “Φθηνότεροι” δικηγόροι της Ευρώπης – Έρευνα της Κομισιόν για την Ελλάδα) το οποίο φιλοξενείται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας στο παρακάτω link –> ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Με την έρευνα της Κομισιόν καταρρίπτεται ο μεγάλος ΜΥΘΟΣ ότι το δικηγορικό λειτούργημα στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες ΔΕΝ ανήκει στη κατηγορία ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.

Η Έρευνα της Κομισιόν έχει να κάνει

1) με το κόστος παροχής των νομικών υπηρεσιών στις χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης

2) Με το πλήθος των δικηγόρων ανά πληθυσμό της χώρας.

3) Με τον καθορισμό ελάχιστων αμοιβών στις συγκεκριμένες υπηρεσίες από το κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την έρευνα – όπως θα δείτε και στο άρθρο της Καθημερινής – Οι δικηγορικές αμοιβές είναι σε κανονικά επίπεδα(συγκρινόμενες με αυτές της Πορτογαλίας, Ουγγαρίας, Εσθονίας και Βελγίου, ενώ η επιβολή ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες εκτόξευσε τις τιμές 23% όσο και το κόστος του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα η προσφυγή στη δικαιοσύνη να καθίσταται πλέον απαγορευτική, αφού είναι αδύνατο την συγκεκριμένη αύξηση να την απορροφήσει ο νομικός κόσμος λόγω του ύψους της.

Επιπλέον, η αναλογία δικηγόρων ανά πληθυσμό στην Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Κύπρο. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα : Πως είναι δυνατόν ένα επάγγελμα (για μένα λειτούργημα) να θεωρείται κλειστό όταν η αναλογία των δικηγόρων σε σχέση με το πληθυσμό της Ελλάδας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη;

Η έρευνα έδειξε ότι η Ελλάδα έχει περίπου 37.000 δικηγόρους, δηλαδή η αναλογία είναι 307 δικηγόροι ανά 100.000 κατοίκους!!!! Πόσο κλειστό λοιπόν είναι το επάγγελμα;

Όσον αφορά τις καθορισμένες ελάχιστες δικηγορικές αμοιβές, τις οποίες το υπουργείο οικονομικών της Ελλάδας θέλει να καταργήσει επειδή θεωρεί ότι δεν κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική, αρκεί να δούμε ποιες άλλες χώρες έχουν θεσμοθετημένες τις προκαθορισμένες ελάχιστες αμοιβές.

Με κυβερνητικές αποφάσεις ρυθμίζονται οι ελάχιστες αμοιβές σε Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία,, Γαλλία,  Ιταλία, Μάλτα, Λιθουανία, Λετονία κ.α., ενώ οι δικηγορικοί σύλλογοι καθορίζουν τις αμοιβές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο και Σλοβενία κ.α.

Συνεπώς, η άποψη που υποστηρίζει ότι ο καθορισμός των ελάχιστων δικηγορικών αμοιβών αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό είναι παντελώς λανθασμένη. Στο όνομα του μνημονίου καίμε μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Στην στείρα προσπάθεια για αύξηση των εσόδων επιβάλουμε κανόνες που πνίγουν την αγορά και τον ανταγωνισμό.

Μα δεν το βλέπουν;;;;;;;; Ο ποιο εύκολος τρόπος να συγκεντρώσει έσοδα το κράτος είναι το ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ. και αυτό γιατί την ώρα της πληρωμής του από τον πελάτη του κάθε δικηγόρου παρακρατείται άμεσα και αποδίδεται αυθημερόν στην ΔΟΥ φόρος 15% .

Το αντεπιχείρημα είναι ότι πλέον με την επιβολή ΦΠΑ θα αποδίδεται ανά τρίμηνο ο ΦΠΑ με αποτέλεσμα το κράτος να έχει επιπλέον έσοδα. Η άποψη αυτή όμως πραγματικά αντιπροσωπεύει τους μη νοήμονες ανθρώπους.

Γιατί: το δίλημμα  Άμεση είσπραξη εσόδων στη πηγή της παροχής και στην απόδοση ΦΠΑ αφότου πραγματοποιηθεί η παροχή είναι ψευτοδίλημμα. Πόσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και εταιρίες παρακρατούν το ΦΠΑ και τον σπαταλούν καλύπτοντας τις δικές τους υποχρεώσεις; Στη παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης και της πιστωτικής ασφυξίας το 60%.

Συνεπώς, ο ποιο εύκολος τρόπος για αύξηση εσόδων είναι η παρακράτηση στη πηγή της παροχής και όχι η εκ των υστέρων απόδοση. Δηλαδή το κράτος προτιμά να κυνηγάει φορολογικά την απόδοση του ΦΠΑ από τους υπόχρεους από το να παρακρατεί άμεσα το ζεστό χρήμα κατά την εκτέλεση της παροχής.

Ελλάς το μεγαλείο σου τελειωμό δεν έχει. Με την ευκαιρία να δώσω συγχαρητήρια στους οικονομικούς συμβούλους της Κυβέρνησης που με τις εκπληκτικές συμβουλές τους οδηγούν τη χώρα στην υστέρηση των εσόδων και τη χρεοκοπία.

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

1 Comments

    Leave A Reply