Καταδολίευση Δανειστών- Δημοσίευση στο δημοφιλές ειδησεογραφικό portal – capital.gr (21-1-2011)
www.capital.gr – Παραποπμή στο ειδησεογραφικό portal – capital.gr
Δημοσίευση ενός απλού παραδείγματος για την “καταδολίευση δανειστών” στο capital.gr.
Βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι μετά τις αλλαγές στο ΚπολΔ και συγκεκριμένα τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος 3994/2011 ΦΕΚ Α 165 25.7.2011 (για τις αλλαγές βλέπε ΕΔΩ) οι αγωγές διάρρηξης δικαιοπραξίας ως καταδολιευτικής, όταν αφορούν ακίνητα, εγγράφονται ύστερα από αίτηση του ενάγοντος ή ανακόπτοντος στα βιβλία διεκδικήσεων του γραφείου της περιφέρειας όπου βρίσκεται το ακίνητο μέσα σε τριάντα ημέρες από την κατάθεση τους, διαφορετικά απορρίπτονται και αυτεπαγγέλτως ως απαράδεκτες.
Συνεπώς, είναι πλέον δυνατόν για τον υποψήφιο αγοραστή να γνωρίζει πριν προβεί στην αγορά του ακινήτου τα πιθανά βάρη αυτού και να αποφασίσει σχετικά για τη μετέπειτα πορεία του.
Απαιτείται προσοχή στην αγοραπωλησία ακινήτου
Του Νικόλαου Σιαμάκη
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η αγοραπωλησία ενός ακινήτου είναι υπόθεση μερικών ωρών και ότι η αγοραπωλησία συντελείται μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας κατά την ώρα που τίθενται οι υπογραφές ενώπιον του συμβολαιογράφου. Όμως, η αντίληψη αυτή απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα.
Υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων, η προσωπική εμπειρία των οποίων, στην αγορά ακινήτου, θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.
Υπόθεση που οδηγήθηκε στα δικαστήρια: Διατίθετο νεόδμητο διαμέρισμα σε οικοδομή προς πώληση από ιδιώτη (Β), το οποίο τελικώς επωλήθη στον (Γ). Το συγκεκριμένο διαμέρισμα αποτελούσε κληρονομιαία περιουσία του (Α) από τον πατέρα του. Ο (Α) αφού έκανε αποδοχή κληρονομιάς, την ίδια ημέρα πούλησε το διαμέρισμα σε συγγενικό του πρόσωπο (Β). Έτσι, οι πιστωτές του (Α) αντιλήφθηκαν άμεσα ότι αυτός απέκτησε και εκποίησε ταυτόχρονα ακίνητη περιουσία του και θεώρησαν ότι υπήρξε συμπαιγνία προς βλάβη των συμφερόντων τους. Γι’ αυτό κατέθεσαν αγωγή περί καταδολίευσης δανειστών σε βάρος του (Α) και του (Β).
Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, ο (Β) πούλησε στο νέο αγοραστή (Γ) το διαμέρισμα, ο οποίος δεν γνώριζε ούτε τον (Α) ούτε τον (Β) ούτε και τις αντιδικίες τους (Α και Β) με τους πιστωτές του (Α). Ακολούθως, οι πιστωτές του (Α) κατέθεσαν αγωγή και σε βάρος του νέου αγοραστή (Γ).
Ο νέος αγοραστής (Γ) βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να αποδείξει ότι ήταν καλόπιστος και ότι δεν γνώριζε τη πραγματική κατάσταση. Παρόλα αυτά όμως οδηγήθηκε στα δικαστήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όμως, ήταν δύσκολο για τον καλόπιστο τρίτο (Γ) να γνωρίζει εκ των προτέρων την καταδολίευση των δανειστών δεδομένου ότι η σχετική αγωγή δεν εγγράφεται στο υποθηκοφυλακείο/κτηματολόγιο.
Επιπλέον, είναι δύσκολο να πληροφορηθεί κανείς την οικονομική κατάσταση ενός προσώπου είτε από δημόσιες υπηρεσίες είτε από ιδιωτικές εταιρείες, καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Γι’ αυτό απαιτείται, μεταξύ πολλών άλλων, πριν από την αγοραπωλησία ενός ακινήτου ενδελεχής νομικός έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας αλλά και έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο τρίτο πρόσωπο έχει κάποιο δικαίωμα επί του ακινήτου.
* Ο κ. Σιαμάκης είναι νομικός