Κατάσχεση Λογαριασμών

Παραγράφονται οι σωματικές βλάβες από αμέλεια του άρθρου 314 ΠΚ με τον νέο ΠΚ;

Παραγραφή ποινικών υποθέσεων . Η πρωτοφανής προχειρότητα και η έλλειψη εμπεριστατωμένης αιτιολογικής έκθεσης στο νέο ΠΚ φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά ζητημάτων που καταδεικνύουν την μεγάλη επιπολαιότητα στο σχεδιασμό αλλά και τον αντίκτυπο εφαρμογής ενός νέου ΠΚ στη χώρα.

Ο νέος ΠΚ με ισχύ από 1-7-2019 είναι πλέον γεγονός. μεταξύ άλλων πολλών μεγάλων και σημαντικών αλλαγών δημιούργησε και το εξής τεράστιο πρόβλημα:

Το νέο άρθρο 314 ΠΚ προβλέπει από 1-7-2019 ποινή φυλάκισης έως 2 έτη.

Το προγενέστερο άρθρο 314 ΠΚ προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως 3 έτη.

Ο νόμος 4411/2016 και συγκεκριμένα στο όγδοο κεφάλαιό του αναφέρει ότι όσα αδικήματα επισύρουν ποινή φυλάκισης έως 2 έτη παραγράφονται, αρκεί να έχουν τελεστεί μέχρι και την 31-3-2016 και να εκκρεμεί ακόμη η εκδίκασή τους. Εισάγει ωστόσο εξαιρέσεις στην παρ. 5 του ογδόου κεφαλαίου στις οποίες ΔΕΝ εμπίπτει το άρθρο 314 ΠΚ.

Από τον συνδυασμό των 2 προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αδικήματα σωματικής βλάβης από αμέλεια που εκκρεμούν προς εκδίκαση και συγκεκριμένα

α) Σωματικές βλάβες από αμέλεια συνεπεία τροχαίου,

β) Σωματικές βλάβες από αμέλεια συνεπεία ιατρικού λάθους

γ) Σωματικές βλάβες από αμέλειας συνεπεία εργατικού ατυχήματος,

δ) ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ συνεπεία οποιασδήποτε αμελούς συμπεριφοράς

οδηγούνται προς την παραγραφή ποινικών υποθέσεων, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ούτε από την εισαγγελία αλλά ούτε και από το ίδιο το δικαστήριο να επιτρέψει τη πρόοδο της εκκρεμούς δίκης, ακόμη και εάν ο νόμος αυτός τροποποιηθεί εκ νέου και αλλάξει τα όρια των ποινών ή καταργήσει την ισχύ κάποιου άλλου προγενέστερου νόμου, αφού στη τελευταία αυτή περίπτωση το άρθρο 2 του ΠΚ υπερισχύει προς όφελος του κατηγορουμένου.

Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι η παραγραφή επενεργεί ΜΟΝΟ στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης και ΟΧΙ στο αστικό σκέλος της υπόθεσης μεταξύ των διαδίκων.

Από τα παραπάνω γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι ποινικές υποθέσεις αυξημένης κοινωνικής απαξίας όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 314 πκ οδηγούνται σε παραγραφή, χωρίς την δυνατότητα ουσιαστικής κρίσης τους από το φυσικό δικαστή με σκοπό την απονομή της δικαιοσύνης.

Αν σας φάνηκε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε:
Facebook Twitter Email

Related Posts

Leave A Reply